Президентът Румен Радев призова заедно с нова детска болница да

...
Президентът Румен Радев призова заедно с нова детска болница да
Коментари Харесай

Радев призова за изграждане на нов детски рехабилитационен център

Президентът Румен Радев прикани дружно с нова детска болница да бъде построен и детски рехабилитационен център. Държавният глава сподели това на церемонията при завършването на лекари от Медицинския факултет към Медицински университет в София. Експертен съвет към самодейността „ Българската Коледа “ ще направи план за това. 

" Експертният съвет ще създаде обособен план и ще го внесе в Министерството на здравеопазването. Аз съм уверен, че грижата на Министерството на здравеопазването за създаване на детска болница би трябвало да върви дружно и с план за създаване на Национален детски рехабилитационен център ", уточни президентът.

Инициативата „ Българската Коледа “ е събрала дарения на стойност над 3 милиона лева Това е най-високата набирана сума през последните 15 години, означи Радев. 

" Това е знак, че обществото подхожда с все по-голямо доверие към тази самодейност, само че повода сте вие, лекарите, и това авансово доверие, което се влага във вас, младите лекари е, че тези събрани средства се изразходват по най-хубавия метод ", сподели президентът.

До този миг в президентската институция са постъпили 220 заявки за подкрепяне на деца през 2022 година

Младото потомство медици имат опцията да бъдат дейни участници в трансформацията на здравния модел у нас – да генерират смяната и приспособяват високотехнологична инсталация към нашите условия, да разпростират водеща изследователска и научна активност в интерес на цялото ни общество. Това съобщи президентът Румен Радев в приветствието си към новозавършилите лекари от випуск 2021 година на Медицинския факултет към Медицински университет-София. На тържествена гала 579 абитуриенти поставиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си.

„ Не се колебая във вашата упоритост, отговорност и триумф, тъй като познавам силата на клетвата – малко са специалностите, които са обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора “, съобщи президентът и уточни, че церемонията е освен обред, а отговорност към бъдещето на България. „ Без мощно опазване на здравето ние не можем да си сложим и да осъществим нито една амбициозна национална цел “, добави Румен Радев.

Президентът съобщи, че е налице упоритостта за смяна на здравния модел у нас, като означи плануваните средства и плановете, създадени в Плана за възобновяване и резистентност, който беше осъществен и модернизиран в забележителна степен от служебното държавно управление. По думите на Румен Радев, проектът цели оптималната досегаемост на здравните грижи, внедряване на модерни технологии и професионална реализация на младите лекари в България. Проектите плануват основаване на незабавна помощ по въздуха (HEMS), създаване и съоръжение на районни центрове, в които да се предотврати инвалидизация на нормализираните пациенти, създаване на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, цифрова платформа за диагностика, Национален център за лъчелечение с протонна терапия.

В приветствието си президентът уточни, че пандемията от COVID-19 е разкрила доста проблеми в българското опазване на здравето и ясно е посочила, че в обществото има консенсус за нуждата от дълбока промяна на модела. „ Върна в голяма степен престижа и уважението към българския доктор, само че се сложиха и доста въпроси по какъв начин да бъде осъществена трансформацията “, съобщи Румен Радев. Президентът посочи лидерската роля и триумфа на Медицинския университет-София в образованието на младите медици. „ Университетът освен съумява да съхранява богатите обичаи, само че и по най-хубавия метод да ги съчетава  с нови перспективни форми и способи на образование, разпростира мощни проучвателен стратегии, притегля студенти от целия свят “, съобщи президентът.

На тържествената гала през днешния ден участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и министър председателят Кирил Петков, министърът на образованието акад. Николай Денков, здравният министър Асена Сербезова, кметът на София Йорданка Фандъкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР