Президентът Румен Радев призова управленска програма на правителството да се

...
Президентът Румен Радев призова управленска програма на правителството да се
Коментари Харесай

Президентът призова програмата на правителството да се обсъжда от НС

Президентът Румен Радев прикани управническа стратегия на държавното управление да се разисква от Народното събрание. Държавният глава се изрече от трибуната в пленарна зала при започване на осмата сесия на 44-тото Народнио заседание.

Радев регистрира, че българското държавно управление е едно от дребното, които не са разискали управническата си стратегия с Народното събрание.

" Необходима е наредба министър председателят да се явява най-малко един път в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на държавното управление. Отказът от блиц-контрол съгласно мен е оттегляне от демократичните приниципи и неговото определяне ще бъде стъпка към положителните практики на парламентаризма ", добави още президентът.

" Отдавна е назрял и моментът за по-голяма самостоятелност, разпоредителност и отговорност на локалната власт посредством действителна финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще увеличи и по този начин нужната гражданска интензивност в района. В момента общините зависят от благоволението на държавното управление, което се осъществя по доста постоянно, по незнайни в множеството случаи тяснопартийни критерии. Мисля, че усъвършенстването на закона за директно присъединяване на жителите в локалното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание ", добави още Радев.

Той разкритикува обстоятелството, че зачестява практиката да се трансформират закони с преходни и заключителни разпореждания.

" Безконтролното харчене на изкуствено основан остатък генерира условия за корупция. Бюджетът би трябвало да е в ясно регламентирани рамки и харченето му ", сподели президентът.

" Ще споделя терзанието си от ден на ден закони се променят съществено с преходни и заключителни разпореждания. Това внася непредвидимост в законодателния развой и игнориране на гражданското присъединяване. Отдавна е назрял и моментът за по-голяма самостоятелност разпоредителност и на локалната власт посредством децентрализация. Това ще увеличи гражданската интензивност по райони. Общините зависят от благоволението на държавното управление. Усъвършенстването на закона за директно присъединяване на гражданската власт би трябвало да е във фокуса на Народно събрание. Към момента той не разрешава директното присъединяване на жителите в директната народна власт ", сподели Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР