Президентът Румен Радев призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган

...
Президентът Румен Радев призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Радев призова Ердоган да работим съвместно за извеждането на блокираните моряци в Украйна |

Президентът Румен Радев прикани турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган за координирани дейности за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на спокойно съглашение в Украйна.

Това е станало в телефонен диалог сред Радев и Ердоган, оповестиха от прессекретариата на президента. 

Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - " Рожен " - на пристанището Черноморск (Черно море), и " " – на пристанище Мариупол (Азовско море).

Радев е приветствал напъните на Турция за " посредничеството при разрешаването на военния спор в Украйна по дипломатически път. В същото време към момента няма изясненост по кое време ще завърши този спор и са нужни своевременни старания за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните дейности ", пишат от прессекретариата.

Българският президент е откроил и готовността на страната ни за " засилено партньорство в енергетиката и обезпечаване на различни енергийни доставки от Турция при следващо задълбочаване на военния спор в Украйна ".

Прави усещане, че в известието от " Дондуков 1 " на никое място войната в Украйна не е наречена  " война ", а " спор " и " боен спор ".

Обща е била и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 милиарда $ не дава отговор на опциите на двете страни и има огромен капацитет за развиване на двустранното съдействие в стопанската система, взаимните вложения, енергетиката и в областта на сигурността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР