Президентът Румен Радев призова партиите да осигурят самолети, с които

...
Президентът Румен Радев призова партиите да осигурят самолети, с които
Коментари Харесай

Офертите за заместващи изтребители“ се оказа златни

Президентът Румен Радев прикани партиите да обезпечат самолети, с които страната ни да продължи защитата на въздушното ни пространство, само че от думите му стана ясно, че получените две предложения за така наречен " заместващи изтребители " са скъпи.

" Има единствено две предложения за заместваща платформа на българските изтребителите МиГ-29, само че цената няма да се хареса на народните представители ", сподели Радев пред публицисти в сряда.

Военното минситерство се надяваше да обезпечи " заместващи " са, с цел да може България сама да охранява небето си в интервала сред приземяването на МиГ-29 и доставката и усвояването на закупените от Съединени американски щати F-16.

България разчита единствено на старите руски изтребители, с цел да охранява въздушното си пространство, само че поддръжката им на процедура е невъзможна поради войната в Украйна. МО се пробва да откри мотори за МиГ-овете, само че не е ясно дали ще успее.

" Президентът прикани политическите партии да създадат всичко допустимо българските летци да имат модерни изтребители. Партиите и Народното събрание би трябвало да извършват законите, които са приели. В Закона за защитата и въоръжените сили ясно написа, че Българската войска охранява въздушното пространство на страната – независимо или взаимно със съдружници на България, само че не без българските Военновъздушни сили ", уточни президентът.

МО желае предложения за изтребители втора употреба от четири страни – Швеция, Франция, Съединени американски щати и Израел, като концепцията е да се придобият на лизинг. Досега бе известно, че оферта има единствено от Швеция за машини " Gripen " и то нови, която е по-скъпа.

Сред политическите партии обаче няма настройка да се влага в още една платформа самолети, тъй че двата разновидността са или да се откри по какъв начин МиГ-овете да бъдат поддържани, или съдружниците в НАТО да поемат напълно защитата на въздушното ни пространство.

Радев за следващ път разви и тезата си, че времето за " триъгълни покупко-продажби ", при които България дава остаряло руско въоръжение на Украйна в подмяна на помощ с техника от сътрудниците ни в НАТО и Европейски Съюз, е отминало.

Според него към този момент няма по какъв начин да има безвъзмездни " триъгълни покупко-продажби “. Той за следващ път се разгласи и против изпращането на муниции за Украйна на държавно равнище.

" Ако частните компании в България, които могат да създават снаряди по натовски стандарт, решат да изнасят за Украйна - междуведомствена комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване би трябвало да изисква документ за краен консуматор, изясни Радев.

Трябва да е ясно и ние да знаем, че тези снаряди отиват при европейските сътрудници на България, сподели президентът.

Български муниции обаче доближават до там през покупко-продажби с медиатори или  частен бизнес и това не е загадка макар периодическите мнения на Радев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР