Президентът Румен Радев призова държавите, които са против членството на

...
Президентът Румен Радев призова държавите, които са против членството на
Коментари Харесай

Радев: Колкото по-бързо влезем в Шенген, толкова по-бързо ще укрепим границата с Турция

Президентът Румен Радев прикани страните, които са срещу участието на България в Шенгенското пространство, да осъзнаят, че колкото по-бързо България се причисли към Шенген, толкоз по-бързо страната ни ще може да пренасочи сили и средства от границите с Гърция и Румъния към външната граница на Европейски Съюз с Турция.

" Това значи, че тези страни ще бъдат по-спокойни, че България още по-солидно ще охранява тази външна за Европейски Съюз граница. България е изпълнила всички механически критерии за участие в Шенген още от 2011. България на благосклонност провокира нови две инспекции последните месеци. Резултатите са отлични. Ние не одобряваме да се слагат непрестанно спомагателни условия, които са въобще отвън критериите за участие в Шенгенското пространство ", съобщи Радев.

Президентът се надява, че разсъдъкът ще надделее:

" Крайно нелогично е в условия на рецесия - сигурността, икономическа, обществена, ние да държим България и Румъния отвън Шенгенското пространство. Това води до загуба на стопански благоприятни условия, това води до мощно възпрепятстване освен на нашите стопански системи. Нека не забравяме кой е най-големият вложител в България - Нидерландия, кой е втория по величина вложител в България - Австрия. И аз моля към държавните управления на тези страни да не вървят против своя личен бизнес, който се възползва от положителните условия, които дава България. Аз съм уверен, че следващата година, работейки интензивно, и Румъния, и България ще се причислят към Шенгенското пространство ", добави президентът.

По време на срещата сред президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и Румен Радев президентът на южната ни съседка съобщи:

" Гърция поредно поддържа присъединението на България към Шенгенското пространство. Смятаме, че България от дълго време е изпълнила нужните авансово поставените критерии. Присъединяването ѝ не би трябвало да се отсрочва повече. Това се удостоверява и от многократното оценяване на Европейска комисия. Приключването на процеса за присъединението на България и Румъния е подбудено и от геополитическата обстановка в нашия район. Многобройните провокации изискват подсилване на европейското семейство и демонстриране на взаимност сред държавите- членки на Европейски Съюз. И както всички въпроси и различия в едно семейство, по този начин и в европейското семейство, най-хубаво е посредством разговор да се вземат решение проблемите. И е доста значимо, че напъните, които поставят двете страни, не е заслужено да остават сами. Трябва да има взаимност от страна на всички държави-членки. "

Президентът Румен Радев изрече признателност за поддръжката от страна на Гърция за участието на България в Шенген, в Еврозоната и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Срещата сред Румен Радев и Катерина Сакеларопулу приключи с награждаването на президента на южната ни съседка с медал " Стара планина ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР