Президентът Румен Радев призова България да вземе на лизинг изтребители

...
Президентът Румен Радев призова България да вземе на лизинг изтребители
Коментари Харесай

Радев призова: България да вземе изтребителите F-16 втора ръка на лизинг

Президентът Румен Радев прикани България да вземе на лизинг изтребители F-16 втора употреба или европейски самолети, до момента в който чака поръчаните от Съединени американски щати и към този момент платени нови машини F-16.

Радев сподели, че Русия отпада като алтернатива за поддръжката на старите руски изтребители МиГ 29, на които към момента разчита България, а купените F-16 ще бъдат усвоени едвам към 2030 година.

“Ние се нуждаем от стабилно решение. Трябва да запълним тази празнина, с цел да не загубим дарба, летци, техници, авиационни експерти. Ако ги загубим, няма връщане назад”, каза Румен Радев, откакто взе участие в срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Той сподели, че е сложил въпроса пред американския президент Джо Байдън.

“Ако не може да се форсира доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втора употреба изтребители F-16 на лизинг”, обясни Радев.

Планът е първите нови машини да дойдат в края на 2023 година, само че ще има закъснение поради пандемията.

Радев изясни, че може да се търси и вид за европейски изтребители на лизинг. Той към този момент е приказвал по въпроса с италианския министър председател Марио Драги и френския президент Еманюел Макрон.

Вероятно става дума за изтребители втора употреба “Eurofighter” или френските “Rafale”, каквито получиха други страни от района. България по проект, обаче, би трябвало да закупи още 8 нови F-16, което не е ясно по кое време ще стане.

Според Радев сходни диалози ще се водят и с Германия.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР