Президентът Румен Радев призова българите в САЩ да се върнат

...
Президентът Румен Радев призова българите в САЩ да се върнат
Коментари Харесай

Радев призова българите в САЩ да се върнат в страната и да бъдат по-активни

Президентът Румен Радев прикани българите в Съединени американски щати да се върнат в страната. Той изиска от тях поддръжка за препоръчаната от него законова смяна, която ще даде право на българи с двойно поданство да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент. Това стана по време на среща с българи, живеещи в Съединени американски щати, ден преди президентът да взе участие в 74-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Радев поздрави присъстващите за Деня на Независимостта и означи, че от ден на ден българи живеят зад граница и страната би трябвало да се погрижи те да вземат участие по-активно в обществено-политическия живот в страната. Според него това би била една причина те да се върнат по-бързо в България.

" За да сме същински почтени членове на европейското семейство, би трябвало да имаме доста по-голяма независимост на медиите, господство на закона, транспарантни, отчетни и виновни институции, които да работят в полза на жителите и интензивно гражданско общество ", разяснява президентът. Той добави, че е значим освен размерът на вложенията и еврофондовете, а в какво те биват влагани.

Радев подчертава върху това, че българите в Съединени американски щати са към този момент повече от половин милион, а броят на чиновниците на посолството и на консулствата не е повишен. Той сподели, че се надява тази диспропорционалност да се промени, " с цел да получават сънародниците ни положителни административни услуги ". Радев съобщи, че схваща потребността от български културен център в Ню Йорк - за него идеята си коства и всичко е въпрос на средства.

Президентът прикани българите в Съединени американски щати да образуват своя организация, приета на федерално равнище. По негови думи това ще сплоти още повече общността и би помогнало за решаването на някои въпроси като разкриване на директна въздушна линия сред България и Съединени американски щати, за отпадане на визите.

Днес Радев ще взе участие в среща на Организация на обединените нации по въпросите за климата. На нея ще бъдат прегледани ограничения за поощряване на осъществяването на задачите на Програмата за стабилно развиване до 2030 година По-късно денем по покана на президента на Съединени американски щати българският държавен глава ще вземе присъединяване и в събитие на високо ниво за отбраната на религиозните свободи, проведено и модерирано от Доналд Тръмп.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР