Президентът Румен Радев пристигна в Прага, за да участва в

...
Президентът Румен Радев пристигна в Прага, за да участва в
Коментари Харесай

Радев в Чехия: Справянето с енергийната криза изисква нови подходи

Президентът Румен Радев дойде в Прага, с цел да взе участие в неофициалния Европейски съвет, който стартира през днешния ден с първо съвещание на така наречен Европейска политическа общественост.
Прочетете още
" Нужен е разговор, търсене на общи механизми и решения за оправянето с рецесиите, съобщи президентът Радев. Енергийната рецесия изисква нови подходи, защото от тази рецесия зависи оцеляването на европейската стопанска система, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност ", съобщи президентът Радев пред Българска национална телевизия.

Той регистрира като значимо наличието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция. Важна е и ролята на България като основател на значими начинания, добави президентът.

Отчете и продължаващите полемики, които е имал с президенти и министър председатели.

" Този конгрес е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и цифрова съгласуваност, а България би трябвало да се възползва от своето разположение ", сподели Румен Радев.

Разговарял е с нидерландския министър председател Марк Рюте за Шенген, като регистрира, че България не може да бъде поставяна под двойни стандарти. Няма да е елементарно, само че ще продължим с нашите старания.

За двустранната среща с президента Ердоган Радев сподели, че е значимо да развиваме своите връзки в енергетиката, защото газът от Азербайджан минава през газопреносната мрежа на Турция. Също по този начин е значима ролята на Турция за обезпечаването на слотове в турските терминали за полутечен газ. Турция е значим сътрудник в битката с миграционния напън, сподели Румен Радев.

Допълни, че страната ни води диалози за придобиване на бойни самолети със Съединени американски щати, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел.

В Прага държавният ни глава дискутира по тематиките " Енергетика и стопанска система " в съвещанието на Европейската политическа общественост - френска самодейност, която събира Европейския съюз със 17 страни от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, с цел да обсъдят проблемите на сигурността.

В Чехия Румен Радев дойде след аудиенция в Малта. В средиземноморската островна страна президентът взе присъединяване в 17-ата Среща на президентите на страните членки, които са парламентарни републики, и така наречен формат " Арайолуш ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР