Президентът Румен Радев присъства по повод 6-ти май на възпоменателна

...
Президентът Румен Радев присъства по повод 6-ти май на възпоменателна
Коментари Харесай

Президентът участва във възпоменание на българско военно гробище в Македония

Президентът Румен Радев участва във връзка 6-ти май на възпоменателна гала на българския боен мемориал в Ново село в прилежаща Македония.

Тържествената гала на българското военно гробище в Ново село стартира с химните на Македония и България. Сред стотиците хора, пристигнали да отдадат респект към починалите в Балканската, Междусъюзническата и Първа международна война офицери и бойци бяха висши държавници от двете страни, наши евродепутати, дипломати и общественици.

Заупокойна молитва отслужи главата на Македонската православна черква, Негово Блаженство охридският архиепископ Стефан.

”За мен е чест да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български бойци, защитавали свободата на България и националния блян. Такива места обаче има доста и те би трябвало да станат наш народен дълг”, сподели Радев, представен от БНР.

" Добрите обичаи на модерна Европа повеляват страните, които даже са воювали една против друга да почитат дружно през днешния ден своите мъртви, изпращайки обръщение за помиряване и единение. Радостното е, че този цивилизован дух намира от ден на ден място и на Балканите. Активните дейности за доближаването и усилването на взаимоотношението сред нашите страни се утвърждава от ден на ден от хората от двете страни на границата и това е най мощният сигнал, че вървим в вярната посока ", уточни той.

Българският президент беше посрещнат от македонския си сътрудник Георги Иванов при кацането му на македонска земя. Държавните глави имат работна среща в Дойран.

Румен Радев и началникът на Генералния щаб на Македонската войска Методия Величковски отдадоха респект на героите от 11-а Македонска дивизия и починалите български бойци в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война.

Стотици хора от България и Македония се събраха на военния мемориал в Ново село. Военното гробище в Македония е възобновено по самодейност и със средства на Фондация ”Българска памет “.

Военният мемориал в Ново село, където са заровени 71 български бойци, е възобновен през 2006 година на мястото на изоставено военно гробище, като в центъра е построен общ монумент от камък с изсечен кръст за смелост и надпис ”Българио, за тебе те умряха “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР