Президентът Румен Радев приключва първата си американска визита със срещи

...
Президентът Румен Радев приключва първата си американска визита със срещи
Коментари Харесай

Румен Радев и първата дама при сънародниците ни в Чикаго

Президентът Румен Радев завършва първата си американска аудиенция със срещи с българската общественост в Чикаго – градът с най-вече българи там. Компания му правеше първата дама, която бе неразделно до него по време на визитата му в Америка.

За пръв път преди дни президентът произнесе тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации и там беше премиерата на това, което ще бъде курсът на външната политика на България във времето на Румен Радев.

Лоялност към Европейски Съюз и НАТО, само че и прагматизъм, обобщава кореспондентът на NOVA.



Преди Чикаго той бе на среща с българската общественост в Ню Йорк и съобщи, че съгласно него ще е добре в Ню Йорк да се открие българско консулство.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПЪРВАТА ДВОЙКА НА БЪЛГАРИЯ В НЮ ЙОРК

Още за визитата на президента в Съединени американски щати:

Румен Радев се срещна с Бил Клинтън, предложения го в България

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ДВАМАТА ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Радев: България и Съединени американски щати потвърдиха, че могат да бъдат положителни сътрудници

Допусна ли неточност президентът Радев в Съединени американски щати

„ Когато приказваме за България на картата на света, ние би трябвало да отстояваме нашия интерес”, съобщи президентът. Фокус на срещите на Радев в Организация на обединените нации и приоритет за външната му политика са страни от Близкия изток и Централна Азия.

Една от опциите е импорт на газ от Иран като още една алтернатива за България. Но дали това не би ядосало Русия.

„ Аз мисля, че с Москва водим и би трябвало да водим прагматични връзки,

учредени на взаимния интерес. Така че никой не би трябвало да се сърди, в случай че България желае да има по-добри цени. Ако Москва желае да продължи да бъде главен снабдител, въпросът е не да се сърди, а да даде съперници цени”, сподели още Радев.

Той дефинира позицията на България по две горещи международни тематики – нуклеарната стратегия на Северна Корея и нуклеарното съглашение на Иран.

„ Няма военно решение на тази рецесия. Иран показва, че изрично желае да се придържа към съглашението и би трябвало да й се даде късмет да извършва уговорките си докрай”, разяснява той.

Разчитайки сигналите на по-големите от нас, Румен Радев счита, че България би трябвало да влага повече във военната си мощност.

„ Ако нямаш военна мощност, дипломацията ти е празни приказки”, сподели той и предложи на държавното управление да побърза с условието на НАТО страните-членки да харчат 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР