Президентът Румен Радев прие румънския си колега Клаус Йоханис, като

...
Президентът Румен Радев прие румънския си колега Клаус Йоханис, като
Коментари Харесай

Радев и Йоханис в един глас: Миграцията и Шенген нямат общо

Президентът Румен Радев одобри румънския си сътрудник Клаус Йоханис, като двамата подписаха съглашение за стратегическо партньорство сред двете страни.

" Сегашната аудиенция на румънския президент е по-важна отвсякога, тъй като издига двустранните връзки на равнище стратегическо партньорство ", акцентира Радев.

Румъния към този момент е вторият ни максимален външнотърговски сътрудник на България след Германия , усилва се туристическият продан, съдействието в областта на защитата, акцентира той.

Войната в Украйна е била измежду главните тематики на диалога сред двамата президенти. " Предвид близостта ни до спора и огромните ни национални малцинства в Украйна призоваваме за неотложно преустановяване на спора и съблюдаване на международното право. България и Румъния ще продължат да бъдат поръчител за стабилността и сигурността в района, като приветстваме напъните на Румъния да отделя повече средства от националния си бюджет за изграждане на съвременни отбранителни качества ", съобщи Румен Радев.

От базисно значение са и инфраструктурните връзки, уточни още той.
 Австрия не пуска България и Румъния в Шенген
Австрия не пуска България и Румъния в Шенген

В Австрия имало 75 000 незаконни мигранти, прескочили външната граница на Европейски Съюз

И заяви - напълно скоро ще бъде подписан меморандум сред София и Букурещ, който ще придвижи напред плана за трети мост над река Дунав сред двете страни, който следва да бъде построен като дублиращ на съществуващия към този момент сред Русе и Гюргево.

Работи се интензивно и за развиването на корабоплаването по Дунав, както и по постигането на диверсификация на района във връзка с газовите доставки, изследване на опциите за създаване на Водноелектрическа централа на Дунав и така нататък

ОтносноРадев съобщи: " Шенген остава предпочитана обща цел за нашите две страни. И ние заявяваме нашата увереност да поставяме още по-големи старания за своевременното ни приемане по допустимо най-бързия метод в Шенгенското пространство. Считаме, че несправедливата преграда, поставена пред двете ни страни, не би трябвало да се употребява за решение на вътрешнополитически проблеми в някои партньорски страни ".

Президентът предложи : Да се построи действен център у нас, който да събере на едно място представители на спецслужбите на страните, наранени от мигрантския напън по така наречен " Балкански маршрут ", в границите на който да се споделя изпреварваща и своевременна информация, позволяваща разобличаване на каналите напълно, а освен на залавяне на крайните причинители.

" Миграцията и Шенген нямат общо ", се съгласи и президентът на Румъния Клаус Йоханис.

" Готови сме да участваме във всички начинания, които могат да разрешат казуса. Но в подмяна на това желаеме да ни се признае правото за Шенген и то още през тази година ", съобщи президентът на северната ни съседка.

Букурещ разчита и на нашата поддръжка за участие на Молдова в Европейски Съюз. Освен това - Румъния щяла да продължи с " комплексната "  си поддръжка за Украйна във войната й за териториална целокупност.

Не бе подмината и тематиката със сваления от съветски изтребител американски дрон над Черно море. Клаус Йоханис не влезе в конкретика, разяснява случая като тежък и препрати към формалното известие на американската страна.

Румен Раев употребява случая, с цел да призове още веднъж за преустановяване на спора сред Русия и Украйна.
 Нехамер удостовери ветото за Шенген за България
Нехамер удостовери ветото за Шенген за България

Дори да се реализиран триумфи на срещата на върха на Европейски Съюз за миграцията, няма желание да се откаже

" Трябва да бъдем извънредно деликатни и самодейни с това , което се случва, говорейки за съветската експанзия в Украйна. Този спор към този момент прераства в световен стопански конфликт, само че ние би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да не прерасне в световен боен конфликт. Ако спорът продължава, ще продължи да уголемява своя обхват и форма, а като образец президентът даде офанзивата против Керченския мост, тази против Северен поток, както и паданета на ракета в Полша и свалянето на дрон от през вчерашния ден. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР