Президентът Румен Радев прие неизпълнения проучвателен мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев прие неизпълнения проучвателен мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Радев прие празната папка с неизпълнения мандат от Асен Василев

Президентът Румен Радев одобри неизпълнения изследователски мандат за сформиране на държавно управление от номинирания от Политическа партия претендент за министър председател Асен Василев.

Василев сподели, че не е съумял да откри поддръжка от 121 народни представители за програмата на партията и по тази причина връща мандата на президента:

„ Г-н президент, за жалост, не успяхме да съберем задоволително поддръжка, с цел да осъществим политиките, което едно вероятно държавно управление би желало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен”, разгласи пред президента Асен Василев.

„ Преди една година жителите повярваха, че България може да се ръководи по различен метод. Оттегленият заем на доверие от кабинета не би трябвало да изчерпва публичните старания за построяването на транспарантно и отговорно към жителите ръководство. Вярвам, че задачата да променим страната ни е историческа и едвам е сложна, българите ще го постигнем”, отговори Румен Радев.

Държавният глава благодари на тези, които са работили с мисъл за родината, за които понятието стои над всички други полезности и съображения. „ Дълбоко имам вяра, че институциите могат да реализират резултати, в случай че осъзнатият народен интерес е на първо място”, добави Радев.

Той няма да бързо с връчването на втората директория за сформиране на кабинет. Радев акцентира, че ще даде още време на Политическа партия да свърши значимите за страната задължения. Според него държавното управление би трябвало да приготви законите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност и да ги внесе в Народното събрание, с цел да не се губи време.

Ще разглася през идната седмица по кое време ще връча идващия мандат, сподели още Румен Радев.

Василев не съумя да събере нужните 121 депутатски гласа в поддръжка на кабинета, макар натиска, който бе извършен от Кирил Петков върху депутати от Има Такъв Народ, ГЕРБ и " Възраждане ".

В последна сметка на Василев не му доближиха 4 депутатски гласа.

На конференцията си преди да върне мандата Асен Василев описа, че още през вчерашния ден е схванал, че Политическа партия няма да може да разчита на поддръжка на депутатите от Има Такъв Народ. Това проличало от отхвърли им да вземат участие в антикорупционната парламентарна комисия, от която се очакваше да работи по проектозакона за противопоставяне на корупцията и за избирането на вътрешния министър Бойко Рашков за ръководител на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Като провинен за неуспеха на досегашното ръководство кандидат-номинираният министър председател още веднъж уточни лидера на Има Такъв Народ Слави Трифонов. А във връзка с възможни бъдещи връзки с партията на шоумена той цитира първо думите на Айнщайн, че да правиш едно и също нещо, и да очакваш друг резултат, е форма на полуда. " Българският народ го е споделил малко по-цветно - единствено простаци настъпват една и съща мотика два пъти ", добави Василев. Така недвусмислено сподели, че Има Такъв Народ е дефинитивно изключена от кръга на възможните бъдещи сътрудници на " Промяната ".

Така първият опит да се образува кабинет в границите на настоящия парламент се провали.

Предстои президентът на връчи втория мандат на ГЕРБ, които към този момент обявиха, че няма да вършат опити за сформиране на държавно управление. Радев може да избира на кого да връчи третия мандат, само че възможностите за нов кабинт в този парламент са съвсем нулеви - с изключение на Политическа партия единствено Българска социалистическа партия и Демократична България не желаят избори и обявиха подготвеност да водят нови договаряния.

Асен Василев пристигна в президентството, съпроводен от Кирил Петков, Андрей Гюров и Никола Минчев.

Около 300 души, най-вече младежи, проведени от националистическата организация НД " Хан Кубрат " стачкуват пред президенството против " демократичната паплач " и упорстват за нови избори.

" Вие сте тези които дружно с всички други будни българи не са с нас носите смяната тъй като в цяла Европа има митинги против ръководещата демократична паплач ", обърна се към младежите Веселин Костов от Националното съдружие. Преди това той раздаваше на момчетата си идентични български знамена. Част от тях бяха авансово готови с идентични дъждобрани.

Освен, че желаят президентът да сформира ново държавно управление, те се оповестиха против високите цени на горивата.

Малко преди 17 часа младежите се приготвиха да хвърлят яйца по президентството от където би трябвало да излезе Асен Василев, откакто да върне мандата за сформиране на държавно управление

Към 17:10 младежите се пробваха се да изгонят безконечния протестиращ Йоло Денев, тъй като “ти си с едните и с другите. Само да лапаш.”

Очаква се Асен Василев и другите от Политическа партия да бъда изведени през секрети входове от президентството, тъй че да се избегне конфликт с протестиращите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР