Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния

...
Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния
Коментари Харесай

Президентът: Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев одобри на „ Дондуков “ 2 ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, оповестиха от прессекретариата на президента.

Разговорът е част от поредност срещи, които президентът инициира с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор.

На диалога през днешния ден президентът уточни, че обществото би трябвало да получи гаранции и да бъде уверено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия основен прокурор и в неговата самостоятелност.

Отбелязано беше, че доверието на обществото към правораздаването зависи освен от органите на правосъдната власт, само че и от напъните на другите институции, имащи отношение към правосъдната система. Бяха разисквани пълномощията и отговорността на „ тримата огромни “ в правосъдната власт, ходът на правосъдната промяна, независимостта на правосъдната система и успеваемостта на Механизма за съдействие и инспекция.

Утре президентът Румен Радев ще организира две срещи – с министъра на правораздаването Данаил Кирилов и с основния контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР