Президентът Румен Радев поздрави в речта си по повод Деня

...
Президентът Румен Радев поздрави в речта си по повод Деня
Коментари Харесай

В Деня на храбростта Радев поздрави българите, които `воюват за истината и отстояват демокрацията`

Президентът Румен Радев поздрави в речта си във връзка Деня на храбростта и празника на Българската войска 6 май всички българи, които " водят война за истината, въстават против произвола и застоя и отстояват демокрацията ".
 Какво ще забележим на парада за Деня на храбростта?
" В тях е вярата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България ", акцентира Радев.

Той уточни, че след десетилетия на неуважение Българската войска би трябвало да заеме своето почтено място в нашето общество и в системата на българската държавност.

" Това ще стане освен по силата на външните провокации и съюзните ни отговорности, а тъй като армията ни е призвана да бъде стожер на непоклатимост, държавност и парламентарен ред, като институция с високо публично доверие, която би трябвало да бъде опазена от всевъзможни политически вмешателства. Защото Българската войска е школа за национализъм и геройство, на отдадени на Отечеството персони, които имат един блян - свободна, мощна и благоденстваща България, на тях изискуем самопризнание и по-добри условия, с цел да могат да извършват почтено своята сложна, рискована и високо виновна задача ", сподели още президентът.

" През последните десетилетия войската претърпя опити, недостиг, съкращения, само че оцеляваше, тъй като хората с пагони осъзнаваха своята задача ", подчерта той.

Според него в този момент сме изправени пред тестването парите за армията да се трансформират в модерни отбранителни качества, като за тази цел трябват " ясна визия, бистрота и ценене на военната експертиза, тъй като сложността на актуалното военно дело и технологии изисква освен натоварен разговор сред страната и висшето военно управление, само че и дейна и кардинална позиция на българския генералитет ".

Радев предизвести управлението на армията, че " безмълвието през днешния ден може да коства скъпо на подчинените и данъкоплатците на следващия ден ".

Малко са страните, съхранили своето име, религия и език през многовековни превратности и тествания, и в случай че през днешния ден България е една от тях, то е, тъй като нашият народ е изпитал и осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово. Летописите пазят безброй победи на войската ни в отбрана на нашия народ, националното единение и самостоятелност. И в най-тежките дни на тествания, когато други са бягали от отговорност, българският боец е бил последната саможертвена бариера в отбрана на държавността, сподели президентът.

Чест и популярност за Българската войска и за всички славни българи. Честит празник на хората с пагони! Да живее България, приключи словото си президентът Румен Радев.

След неговото слово бе изпълнен националния химн и 20 артилерийски салюта. Веднага по-късно бе даден старт на военния церемониал за 6 май.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР