Президентът Румен Радев посети временния пункт при ГКПП „Дунав мост“,

...
Президентът Румен Радев посети временния пункт при ГКПП „Дунав мост“,
Коментари Харесай

Радев: България има основание да е място за преговори между Русия и Украйна


Президентът Румен Радев посети краткотрайния пункт при Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “, където от БЧК дават помощ и съвещания на влизащите от Украйна.

Той благодари на всички доброволци, жители и държавни чиновници за помощта страната ни да извърши своя филантропичен дълг и означи, че сега пунктът работи натоварено.



Според президента ожесточението сред Русия и Украйна ще има дълготрайни последствия. По думите му решението са договарянията, а България има съображение да претендира да е място за едни такива договаряния. Радев посочи, че това би трябвало да стане в съгласуваност с Европейски Съюз.

Държавният глава назова „ неуместно “ решението на Русия да включи страната ни в листата с вражески страни.

Румен Радев също по този начин съобщи, че чака страната като главен координатор и уредник на всички тези действия да бъде още по-ангажирана и да изготви логаритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите сред централната и локалната власт.

„ Надявам се, че тази рецесия ще даде на 47-ото Народно заседание опция да задейства нещо, което от дълго време чакаме. Голяма част от тези хора са с български генезис и чакам по най-бързия метод да бъде решен казусът с издаването на документи за идентичност на хората от нашата историческа диаспора. Те би трябвало да имат опция да се включат интензивно в пазара на труда, да употребяват обучение и медицински услуги “, сподели още президентът.

Той посочи, че това би трябвало да бъде част от нашата демографска политика.

Според него преди всичко би трябвало да се усъвършенства координацията, с цел да се усъвършенства помощта за бежанците и те да знаят къде и по какъв начин могат да получат поддръжка. По думите му Националният спешен щаб би трябвало да дава по-добра информация и не е задоволителен единствено телефон за връзка. Очаква се скоро да има обединен портал с подробна информация.

Румен Радев съобщи още, че страната ни би трябвало да има Единна национална система за ръководство при рецесии.

„ Трябва да имаме работеща система при всяка една обстановка. Затова би трябвало да има и съответната нормативна база. Законът за ръководство при рецесии е анулиран през 2009 година, само че няма какво да го замести все още. Имаме доста работа и ще я придвижим бързо “, безапелационен бе той.

В тази връзка президентът чака държавното управление и законодателят да подхващат неотложни ограничения, тъй като напъните са общи.

Предстои идната седмица Радев да се срещне с специалисти във връзка с връщането на структурата „ Гражданска отбрана “ като настрана звено.

„ Гражданска отбрана “ имаше своите ясно обособени функционалности, които след това се разпределиха сред разнообразни институции. Ние би трябвало да обединим всички тези действия, като стартираме от горната страна надолу – със законодателната база, с построяването на тази Единна национална система за ръководство при рецесии. За момента имаме затруднена съгласуваност и това проличава постоянно, когато стане рецесия “, на мнение е президентът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР