Президентът Румен Радев поиска от ЦИК информация кога могат да

...
Президентът Румен Радев поиска от ЦИК информация кога могат да
Коментари Харесай

Радев и ЦИК за рисковете: Грешки на СИК, еднаквата бюлетина за хартия и машини

Президентът Румен Радев изиска от ЦИК информация по кое време могат да се проведат идващите предварителни парламентарни избори , откакто за сформиране на кабинет през днешния ден.

" Третият изследователски мандат завърши несполучливо и сме в режим предварителни парламентарни избори. Демократичният темперамент на страната е невъобразим без почтени избори ", сподели Радев при посрещане на представителите на Централната изборна комисия на " Дондуков " 2.

И вие свикнахте законът да се трансформира преди всички избори, според последните промени българските жители имат право да избират дали да гласоподават с машина или с хартиена бюлетина. Организационно-техническата подготовка е значим детайл, изрази мнение Радев.
 ЦИК подготвени за избори на 2 април
ЦИК подготвени за избори на 2 април

Проведени са срещи с представители на Министерски съвет, като на следващия ден следва още една

ЦИК да каже в какъв период може да се приложи законът, с какви особености и в непосредствен времеви порядъ к, изиска президентът.

Говорителят Камелия Нейкова рапортува, че ЦИК е почнала подготовка за избори след обявяване на измененията в Изборния кодекс. Срещи, диалози и документи от печатницата, както изискват наредбите след последното изменение на закона - са обезпечени, сподели тя. От страна на Българска народна банка най-ранната доставка от декларираната хартия ще се осъществя на 27 февруари - 5 март , след което са нужни дни за слагането й в машините за гласоподаване, стана ясно от думите на Нейкова.
 Нова политическа карта чака Нинова след изборите
Нова политическа карта чака Нинова след изборите

Националният съвет на социалистите взема решение за възможни обединения с ГЕРБ

50 календарни дни желае Българска народна банка за доставка на 30 000 ролки поради локалните избори през 2023 година 26 март за производство на избори е огромен риск, за 2 април хартията ще е налична за машините. Проведен е опит със предпазена хартия и тя работи, сподели Нейкова. Довод изборите да са на 2 април е и промяната на часовото време - поради настройката на машините.

ЦИК желае план от Българска народна банка за количествата. Не е решена дължината на бюлетината, сподели още Нейкова.

Техническата отговорност е на Министерски съвет, като има притеснения и упования за неточности в тази посока - приканиха от ЦИК.
 Ненужни избори, само че Движение за права и свободи се готви за тях
Ненужни избори, само че Движение за права и свободи се готви за тях

Партиите да имат предизборно държание, че след вота да може да има разговор

Цветозар Томов изиска да се планува проблем с дизайна на бюлетината за машинно гласоподаване, планува се тя да подхожда на хартиената бюлетина. ЦИК би трябвало да се съобрази с условията и най-вероятно 30 см няма да са задоволителни, сподели той.

Създаване на звено за машинното гласоподаване и проблем с това уточни ЦИК. Комисията желае и софтуерни експерти.

От Юридическия екип на президента проф. Емилия Друмева попита дали двете бюлетини - за хартиено гласоподаване и за машинно - ще наподобяват еднообразно , за нея това е проблем обвързван с благоприятни условия за операция.
 Атанасова има доверие, че ЦИК и Радев ще се оправят с изборите
Атанасова има доверие, че ЦИК и Радев ще се оправят с изборите

Приоритет за ГЕРБ са законите за правосъдната промяна

Радев изиска от ЦИК да се управлява от духа на закона. Указанията и образованието на членовете на ЦИК по отчитане на двата типа гласоподаване и достъпът до изходния код да бъде даден на партиите в период, изиска Румен Радев, с цел да няма злоупотреби.

Министерство на електронното ръководство да работи добре и да се провеждат всички действия в точния момент - бяха настояванията на президента, както и СИК да избегнат грешките , надписванията по протоколите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР