Президентът Румен Радев поиска от сръбския си колега Александър Вучич,

...
Президентът Румен Радев поиска от сръбския си колега Александър Вучич,
Коментари Харесай

Радев поиска от Вучич повече грижи за българите в Сърбия


Президентът Румен Радев изиска от сръбския си сътрудник Александър Вучич, който е на публично посещаване в София, повече грижа и внимание към проблемите на българското малцинство в западната ни съседка. Основни тематики при диалога с президента на Сърбия Александър Вучич бяха задълбочаване на нашето добросъседство и двустранното съдействие. " Визитата на Вучич става в в действителност едно значимо и за България, и за Сърбия, за нашия район време ", съобщи президентът Радев след срещата сред двамата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Сърбия получи ясна вероятност за своето европейско бъдеще, има към този момент избрана времева рамка. Обсъдихме, че 2025 година е амбициозна, само че изцяло постижима цел. Това изисква готовност за решителни промени в политическата, икономическата и обществената сфера. България поддържа напъните на Сърбия, високо цени всички подхванати промени, изключително готовността на Сърбия за разговор с всички страни от района. Важно изискване е добросъседството, като значим аршин към всички страни от района за тяхната европейска вероятност ", съобщи Радев.

" Обсъдихме какъв брой е значимо за постигането на триумф в нашите връзки развиването на свързаността – транспортна, енергийна, цифрова. Има дефинира планове, по които се работи, говорихме за автомагистралата Ниш-София, за продължение на работата по газовия интерконектор, говорихме за железницата от Ниш до българската граница. Важна част от свързаността е за хората от двете страни на границата да имат по-интензивен продан, значими са ГКПП-тата, както отварянето на нови, по този начин и усъвършенстването активността на съществуващите ", добави българският президент.

Той означи, че за жалост районите от двете страни на нашите граници са едни от най-бедните в Европа. " В тази част се намира и българското национално малцинство, то беше обект на нашите полемики. Оценяваме високо последните промени в законодателството на Сърбия по повод и на националното ни малцинство. Трябват още старания обаче в тази активност и този напредък от законодателството на Сърбия да доближи до локално равнище и да имаме локални резултати. Обсъдихме проблемите в тези райони, включващи и неналичието на задоволително вложения, ниска трудова претовареност, непълен достъп до образование на майчин език, здравни и обществени услуги. Благодаря на Вучич за напъните, които е поставят за решение на казуса с медиите на български език в районите с българско национално малцинство, сподели Радев.

" Решили сме да продължим със знаци, които да водят до помиряване, до забравяне на всички проблеми в предишното и да дадем явен знак, че двете ни страни гледат решително дружно напред в бъдещето, сподели още Румен Радев. Разбрах всяка една дума, от това, което казахте, което демонстрира не какъв брой добре знам непознати езици, а какъв брой близки нации сме, съобщи от своя страна президентът на Сърбия Александър Вучич след изявлението на Радев. Вучич благодари за топлото посрещане в София и предложения Радев да посети Белград през идващите месеци. " Начинът, по който ни посрещате демонстрира уважението ви към Република Сърбия и Република Сърбия ще отговори със същото на вас и на българския народ ", съобщи сръбският държавен глава. Радев посочи, че двамата ще посетят регионите с българско малцинство в Сърбия по време на формалната му аудиенция там при започване на април, с цел да видят на място практическите стъпки за възстановяване на живота в тези региони. " Икономическото съдействие сред нашите страни всяка година пораства. Износът на Сърбия в България се усили с 53%, а на България в Сърбия с 28%, това приказва за огромен прогрес ", акцентира сръбският президент. Той означи значимостта на инфраструктурната съгласуваност сред двете страни. Важно е да приключим нашата част от автомагистралата до Граничен контролно-пропусквателен пункт Градина. Помолихме българската страна пътят до София също да се довърши. Намерението ни е да създадем повторна електрификация и напълно да модернизираме линията Ниш – Димитровград. Предвидени са 270 млн. евро за тази цел, което в допълнение ще значи подсилване на нашите връзки. Интерконекторът сред България и Сърбия стартира да се строи, плюс газопроводът сред Димитровград и Ниш. Очакваме след 2019 година най-много откъм България да идва огромното количество газ ", съобщи Вучич.

Той сподели още, че от огромно значение за страната му са българските вложения. " Държавните органи на Република Сърбия ще се отнасят към българските предприемачи общително ще основават удобна атмосфера ", даде обещание сръбският президент.

Вучич благодари на Радев и за поддръжката, която оказва на Сърбия по пътя към Европейския съюз. " 2025 година в действителност е амбициозна цел. Искаме да реализираме компромис, само че дали ще успеем не постоянно зависи единствено от нас ", сподели Вучич по отношение на казуса с Косово и Метохия. " Благодаря и за това, което сподели президента Радев, че гласът на Сърбия е значимо да бъде чут, тъй като в случай че някой смята, че решението на Балканския полуостров е в това Сърбия да изгуби всичко, а останалите да завоюват и да са задоволени, считам, че тогава не може да има компромис. За това благодаря на президента Радев и на България, които откликват и желаят да чуят проблемите, с които Сърбия се сблъсква ", сподели още Вучич.

" Говорихме за проблемите, с които се сблъскват българите, живеещи в общините Димитровград и Босилеград. Готови сме да окажем помощ, с цел да се промотира българския език и медиите на български език ", съобщи Вучич и напомни казуса с 12-те учебника, решен предходната година. Сръбският президент добави, че Белград е подготвен да финансира медиите на езиците на националните малцинства. Вучич заяви още, че все още 1031 възпитаници учат български език в Сърбия. " Надяваме се, че тази численост ще се усили ", добави той и даде обещание, че ще се направи всичко допустимо. " На 8 април президентът Радев ще бъде задоволен от това, което ще види в Сърбия ", сподели Вучич и заключи, че по-лоялни и по-близки другари от Сърбия България мъчно би намерила.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР