Президентът Румен Радев подписа в понеделник два указа, с които

...
Президентът Румен Радев подписа в понеделник два указа, с които
Коментари Харесай

Кой кой е в четвъртото служебно правителство на Румен Радев


Президентът Румен Радев подписа в понеделник два указа, с които разпусна 47-ото Народно заседание, насрочи предварителни парламентарни избори на 2 октомври и назначи своето четвърто следващо служебно държавно управление, ръководено от Гълъб Донев .

Ето и цялостния състав на новия длъжностен кабинет:

Новият длъжностен министър-председател ще бъде Гълъб Донев . Той беше вицепремиер по икономическите и обществените политики и министър на труда и обществената политика в двете предходни служебни държавни управления, назначени от Радев. През последните 7 месеца Донев поредно заемаше позициите на секретар по обществени политики и опазване на здравето и на секретар по демография и обществени политики на президента.
 Гълъб Донев
Между 2001 и 2007 година Донев управлява дирекцията „ Условия на труд и ръководство при рецесии “, а през 2005 и 2006 година е основен секретар в общественото министерство.

От 2007 до 2009 година е член на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) и изпълнителен шеф на Главната ревизия по труда. През 2009 година е назначен за зам.-председател на Държавния запас. От 2014 до 2016 година Донев е зам.-министър на труда и обществената политика.

Вицепремиер по обществените политики и министър на труда и обществената политика в новия кабинет ще бъде Лазар Лазаров .
 Лазар Лазаров
Той има дълготраен опит в това министерство - от 2005 до 2007 година е консултант на обществения министър, а от ноември 2007 година до юли 2009 година е заместник-министър на труда и обществената политика. От август 2009 година до юни 2013 година е основен експертен помощник към Комисията по труда и обществената политика в Народното събрание.

В интервалите юни 2013 - август 2014 година, ноември 2014 година - май 2016 година, февруари 2017 г.- май 2017 година, както и от края на септември 2017 година до момента Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и обществената политика.

Христо Алексиев ще бъде вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията.
 Христо Алексиев
Той беше назначен за транспортен министър и във второто служебно държавно управление през есента на предходната година, както и с служебното държавно управление през 2017 година

Преди това е заемал позиции като член на съвета на шефовете на Зона за публичен достъп в "Пристанище Бургас ", ръководител на съвета на шефовете на "Пристанище Бургас " ЕАД и ръководител на управителния съвет и заместител общоприет шеф на Националната компания "Железопътна инфраструктура ". От март 2022 година заема длъжността секретар по стопанска система на президента.

Вътрешен министър и вицепремиер по публичния ред и сигурност ще бъде юрист Иван Демерджиев .
 Иван Демерджиев
Той към този момент два пъти беше част от служебните кабинети на Радев – първо като зам.-министър на правораздаването през май 2021 година, а по-късно и като министър на правораздаването от септември до декември 2021 година

От юни 2016 година е член на Адвокатски съвет към Адвокатска гилдия – Пловдив, като от юли 2016 година до февруари 2019 година е негов секретар. През февруари 2019 година става ръководител на Адвокатска гилдия – Пловдив, само че напуща поста, откакто през май 2021 година е назначен за длъжностен зам.-министър на правораздаването.

Длъжността вицепремиер по ръководство на европейските средства за още веднъж ще заема Атанас Пеканов .
 Атанас Пеканов
Той беше на същата позиция и по време на двата служебни кабинета предходната година.

Пеканов е икономист в Австрийския институт за стопански проучвания и преподавател във Виенския университет по стопанска система и бизнес.

Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт.

Министър на финансите ще бъде Росица Велкова-Желева .
 Росица Велкова
Тя е заместник-министър на финансите в интервала ноември 2017 - април 2021 година, от април 2021 година до декември 2021 година е изпълнявала длъжността шеф на дирекция „ Държавни разноски “ в МФ.

От декември 2021 година досега още веднъж е заместник-министър на финансите.

За министър на защитата е назначен Димитър Стоянов , който от 2017 година до момента е основен секретар на президента Радев.

Стоянов стартира военната си кариера като механик в унищожителен авиационен полк в Узунджово.
 Димитър Стоянов
Преминал е през редица командно-инженерни длъжности, последната от които е заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в Трета изтребителна авиобаза "Граф Игнатиево ". От 2009 година е шеф на щаб в авиобазата.

През интервала 2013 – 2016 година заема разнообразни длъжности в Командването на Военновъздушните сили на Република България, последната от които е шеф на щаба на Военновъздушни сили.

Министър на опазването на здравето ще бъде доктор Асен Меджидиев .
 Асен Меджидиев
Той приключва здравното си обучение през 1994 година Работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни заболявания на Пета градска клинична болница, а след това като УНГ експерт и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Св. Анна ".

През 2010 година приключва и висше обучение по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София. От 2012 година е част от екипа на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов ".

Министър на районното развиване и благоустройството ще бъде Иван Шишков .
 Иван Шишков
По време на двете служебни държавни управления предходната година е консултант и заместник-министър в Министерството на районното развиване и благоустройството. Преди това е бил основен проектант на Община Драгоман, основен проектант на Район „ Банкя “ в Столичната община, както и основен проектант на Район „ Триадица “ – Следствен отдел към окръжна прокуратура. От 2007г. до 2015г. е специалист в Комисия по устройство на територията и жилищна политика към СОС.

Проф. доктор Сашо Пенов ще бъде министър на образованието и науката. Той преподава в Юридическия факултет на СУ „ Климент Охридски “ от 1987 година по дисциплините финансово право, данъчно право, интернационално данъчно право.
 Сашо Пенов
Ръководител е на Катедрата по административноправни науки в интервала 2010-2018 година, а от 2011 до 2018 година е декан на ЮФ.

Бил е член на Консултативния съвет по законодателството при 39-то (2001-2005) и 40-то (2005-2009) Народно заседание. Член е на Правния съвет при Президента на Република България и ръководител на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания в интервала от 2002 година до 2011 година

Николай Милков ще бъде длъжностен министър на външните работи.
 Николай Милков
Милков стартира работа в държавната администрация през 1992 година, като в началото заема разнообразни длъжности на граждански чиновник в Министерството на защитата. След това минава на работа в Министерството на външните работи. През 2010 година става непрекъснат секретар в Министерството на защитата.

Милков е заемал разнообразни длъжности, измежду които шеф на Дирекция „ Външнополитическо обмисляне, информация и съгласуваност “, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни. В това си качество е член на Комисията за експортен надзор и секретар на Междуведомствения комитет за участието на Република България в НАТО. Бил е дипломат на България в Румъния и Канада, общоприет консул в Ню Йорк. Понастоящем е ексклузивен и пълномощен дипломат във Френската република и Княжество Монако и непрекъснат представител в ЮНЕСКО.

Крум Зарков ще бъде длъжностен министър на правораздаването. Той e народен представител от Българска социалистическа партия в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно заседание.
 U,w; Pd,ufl
От 2007 година до 2010 година се занимава с изследователска и научна активност в Центъра за проучване и науки в региона на интернационалното обществено право на Университета Париж 1 „ Пантеон - Сорбона “.

През 2010 година постъпва на работа като контрольор – правист в Комисията за определяне на имущество, добито от незаконна активност.

В 41-ото и 42-ото Народно заседание работи като основен експертен помощник към Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. В интервала 2014 – 2016 година е експертен помощник към депутата от Европейския парламент Георги Пирински.

Проф. Велислав Минеков ще бъде длъжностен министър на културата за трети път. Той беше част от т.нар дружно с някогашните депутати Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.
 Велислав Минеков
Триото застана отпред на митингите против третия кабинет „ Борисов “ (2017-2021) през предишното лято. За разлика от Бабикян и Хаджигенов, Минеков избра да не се впуска в предизборната конкуренция.

Велислав Минеков приключва Националната художествена академия през 1986 година след което специализира металодизайн в Хамбург. Участва в голям брой състезания за статуя, както и в интернационалните симпозиуми. Има независими изложения в Турция и Германия.

Росица Карамфилова-Благова ще заеме поста длъжностен министър на околната среда и водите.
 Росица Карамфилова
Тя е в региона на ръководство на околната среда. Повече от 17 години работи в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От 2016 година заема управителни позиции към звената за стратегическо обмисляне и интернационалните стратегии и планове в Министерство на околната среда и водите.

Изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по околна среда от април 2021 година Член на Борда на шефовете на Европейската организация по околна среда. Притежава и опит от присъединяване в редица национални и интернационалните планове в областта на околната среда.

Явор Гечев ще бъде длъжностен министър на земеделието.
 Явор Гечев
Той е работил в Държавен фонд „ Земеделие “ като специалист и стига до поста началник на Регионална разплащателна организация – Пловдив.

От 2013 година е народен представител в 42-ото Народно заседание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.

Гечев е бил заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев.

Никола Стоянов ще бъде назначен за длъжностен министър на стопанската система и промишлеността.
 Никола Стоянов
Стоянов е работил в частния бранш. В интервал от 8 години управлява компания, която е извънреден сътрудник за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подкрепяне на дребни и междинни предприятия и Агенции за вложения от Европа, Азия и Съединени американски щати.

В обществения бранш е заемал позициите консултант в Министерството на стопанската система, както и изпълнителен шеф и заместник-изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Насърчаване на дребните и междинните предприятия “.

През 2021 година е назначен за ръководител на Съвета на шефовете на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД, като взе участие в управлението на сдружението доникъде на 2022 година В началото на юни като ръководител на борда на шефовете на сдружението от отрасловия министър Корнелия Нинова.

Росен Христов ще бъде длъжностен министър на енергетиката. Той е магистър по интернационалните стопански връзки от Калифорнийския университет в Съединени американски щати.
 Росен Христов
Работил е за италианската енергийна компания „ Енел “, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на добитите огромни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия.

След това е районен шеф за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „ Дицман “ и управлява придобиването на „ Енергоремонт Холдинг “ в България, на която става по-късно ръководител на управителния съвет.

В последните години се занимава с вложения в започващи компании с фокус върху зелените технологии.

Александър Пулев ще бъде назначен за длъжностен министър на нововъведенията и растежа.
 Александър Пулев
Пулев е работил в „ УниКредит “, Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), в която шест години е основен банкер, както и като управител „ Консултации по покупко-продажби “ в „ Ърнст и Янг “.

Управлявал е портфолио от започващи компании на „ Булбанк “ и е бил координатор на програмата за рисков капитал на Европейска банка за възстановяване и развитие за Балканите.

Заместник-министър е на превоза и известията в служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев за интервала от септември до декември 2021 година

Илин Димитров ще бъде длъжностен министър на туризма.
 Илин Димитров
Той е учител в Колеж по туризъм-Варна и шеф на център „ Кариери, Маркетинг и Предприемачество “ в ИУ-Варна.

От 2008 до 2021 се занимава редом с предприемаческа активност.

В 47-ото Народно заседание е ръководител на непрекъснатата Комисия по туризъм.

Весела Лечева е изборът на Радев за длъжностен министър на младежта и спорта. Тя е някогашен играч по спортна пукотевица.
 Весела Лечева
Медалистка е от олимпийски, международни, европейски шампионати. През 2007 година в Мюнхен е определена за стрелец на ХХ век.

Лечева е депутат е 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно заседание.

В интервала 2005-2009 година е ръководител на Държавната организация за младежта и спорта.

Георги Тодоров ще бъде длъжностен министър на електронното ръководство.
 Георги Тодоров
Професионалната му кариера минава през Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, Столична община и частния бизнес.

През годините е бил министър и заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията в четири държавни управления, ръководител на Управителния съвет на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “, ръководител на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване “ АД, ръководител на Съвета на шефовете на „ Български пощи “ АД, заместник-председател на Съвета на шефовете на „ Пристанище Бургас “, член на Съвета на шефовете на „ България Еър “ ЕАД.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР