Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат

...
Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат
Коментари Харесай

В Турция: Анастас Герджиков - 92,33%, Румен Радев - 7,67%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 % от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са дали своят вот 92,33 на 100 от турците с български паспорти. 

Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския избор, демонстрират протоколите от всички 126 секции в страната. Избирателната интензивност е доста по-ниска спрямо първия тур, когато своя глас дадоха към 90 000 души и се доближава повече до тази на парламентарните избори през април и юли, когато гласоподаваха надлежно към 22 000 и 28 000 души.

Малко над 21 600 души са гласувалите в Бурса и в региона на Истанбул, където са 73 от всички 126 секции в Турция. За съпоставяне предходната седмица броят на гласувалите в двата града с най-вече изселници от България беше над 55 хиляди души, пресмята БНР.

Отчитането на подадените гласове завърши доста по-бързо спрямо предходните избори тази година  - след среднощ множеството секции бяха закрити. Вторият тур на президентски избори ще бъде запомнен с наличието на доста наблюдаващи и малко гласоподаватели.

В Бурса изселническите сдружения оповестиха безмълвен митинг и не призоваваха към гласоподаване, нито пък поддържаха един от двамата претенденти. Причината е зародилото напрежение сред София и Анкара,  инспекциите на рейсове по границата с Турция и митингът пред турското посолство предходната седмица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР