Президентът Румен Радев отново даде знак, че няма да чака

...
Президентът Румен Радев отново даде знак, че няма да чака
Коментари Харесай

Румен Радев форсира консултациите за нов кабинет

Президентът Румен Радев още веднъж даде знак, че няма да чака партиите в 49 Народно заседание да договорят болшинство, и задейства процедурата, предшестваща връчването на първия мандат.

По конституция президентът е задължен да организира съвещания с всички парламентарно показани групи, преди да даде мандата за ръководство на най-голямата от тях - ГЕРБ-СДС.

Радев ще стартира тази процедура още в четвъртък, 20 април, осемнадесет дни след деня на изборите.

Досега това не можеше да се случи по официални аргументи - макар че Народното събрание към този момент заседава, едвам през днешния ден той съумя да избере собствен ръководител, Росен Желязков, и да стартира да работа всъщност.

До през днешния ден парламентарните групи не бяха образувани публично, което " връзваше ръцете " на Румен Радев за раздаването на мандатите.

Президентът даде сигнал, че няма да толерира закъснение на парламентарната активност още преди седмица, когато реши да свика първото съвещание на 49 Народно заседание във Велика сряда, тъкмо преди празниците.

" Президентът Радев е президент на България - той би трябвало да има интерес да има постоянно държавно управление. Затова чакам добросъветсно, доброжелателно да се отнесе към този въпрос ", беше коментарът на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано денем.

Дотук ГЕРБ освен няма болшинство, само че и има твърдия отвод на ПП-ДБ да поддържат тяхно ръководство. Това слага партията в позиция, в която или би трябвало да контракти поддръжка от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия (и/или ИТН), или да върне мандата.

Междувременно първите две политически сили подписаха гласно съглашение единствено за избора на ръководител на 49 Народно събрание и за най-спешните законови промени, които могат да минат за три месеца.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР