Президентът Румен Радев открито подкрепи идеята на БСП той да

...
Президентът Румен Радев открито подкрепи идеята на БСП той да
Коментари Харесай

Радев застана с БСП, но се обяви за консенсус между партиите за антикорупционния закон

Президентът Румен Радев намерено поддържа концепцията на Българска социалистическа партия той да назначава ръководителят на бъдещото антикорупционно звено, от което се чака да се бори със злоупотребите във властта.

„ Това е въпрос на бъдещи диспути, само че хубавичко, институционална логичност, диктува той да бъде назначаван с присъединяване на президента ", сподели Радев, представен от Българска национална телевизия.

Нинова: Според мен Борисов лъже

Борисов: Искат да ни пришият Пеевски

Според него няма по какъв начин парламентарното болшинство да избере човек, който да проверява държавното управление, излъчено от същото това парламентарно болшинство.

Въпросът за бъдещия антикорупционен закон се обрисува като един от основните през новия парламентарен сезон, който стартира през днешния ден.

Парламентарният водач на ГЕРБ Цветан Цветанов заявява от името на ръководещите, че те чакат приемане на закона до края на годината. Техният план е създаден от министерството на правораздаването.

От Българска социалистическа партия обаче излязоха със собствен обособен законопроект. Една от главните разлики сред двата е точно назначението на началник на предстоящ орган.

„ Червените” упорстват това да прави президента, чиято кандидатура предходната година беше издигната от тях.

ГЕРБ акцентират, че България е парламентарна република и Народното събрание би трябвало да излъчи целия състав на антикорупционното звено.

Друга разграничителна линия е опцията за анонимни сигнали за злоупотреби, планувана в текстовете на Българска социалистическа партия.

Самият Радев счита, че двата законопроекта би трябвало да бъдат обединени в един.

Според него единият е фокусиран повече върху предварителна защита и профилактика, а другият - върху следствието и обвиняване в корупция.

„ Борбата с корупцията не може да става единствено с предварителна защита. Тя е значима, несъмнено, само че са не по-малко значими следствието, обвиняването и наказването. Аз чакам един сложен метод, който да включва всички нужни ограничения “, съобщи президентът.

По-рано тази седмица от администрацията му оповестиха свикването на Консултативен съвет по национална сигурност на тематика битка с корупцията. Съветът съставлява еднократен разговор сред водачите на политическите сили, министър председателят, министрите и други ръководители на ведомства в областта на сигурността.

Днес Радев посочи, че чака на идния КСНС на 9 октомври да се реализира единодушие по отношение на обединяването на законопроектите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Законът, който би трябвало да обуслови по-ефективна битка със злоупотребите с власт е едно от условията на Европейски Съюз, с което българските ръководещи не могат да се съобразят в последните години.

В предходното Народно заседание с него се занимаваше тогавашния вицепремиер Меглена Кунева, чийто законопроект обаче беше неодобрен от съдружните й сътрудници от ГЕРБ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР