Президентът Румен Радев откри днес в Пловдив Национална конференция „Език

...
Президентът Румен Радев откри днес в Пловдив Национална конференция „Език
Коментари Харесай

Румен Радев в Пловдив: Езикът не е просто средство за комуникация, той е нашата същност и идентичност

Президентът Румен Радев откри през днешния ден в Пловдив Национална конференция „ Език заветен “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Форумът се провежда по самодейност на вицепрезидента Илияна Йотова и е отдаден на преподаването, съхранението и вероятностите пред българския език у нас и в чужбина.

Участие взеха академични преподаватели от цяла България, представители на университетски институти и на три министерства - на образованието, на културата и на външните работи. Сред главните тематики на конференцията ще бъдат единната езикова политика, устойчево развиване на ректоратите отвън граница и основаването на Български народен културен институт.

„ За мен е голямо наслаждение да участвам тук. В България имаше потребност от дълго време да се организира точно такава конференция, на която да забележим представители на всички виновни министерства. Символично е по няколко причини- Само преди няколко дни отбелязахме в Банско, преди този момент и тук, патрона на университета Паисий Хилендарски. 300 години от рождението му и 260 лета от основаването на „ История славянобългарска “, която даде талсък за нашето духовно събуждане. Ние би трябвало да се избавим от схващането, в което ни вкарва всекидневието, че езикът е просто средство за връзка. Не! Езикът е нещо доста повече. Той е нашата същина, нашата еднаквост. Затова е тази конференция, да разгледаме какви са проблемите пред българския език и неговото одобряване и развиване, както тук в България, по този начин и в чужбина. Това е конференция за бъдещето на България! „.Това сподели президентът Румен Радев за разкриване на конференцията на „ Език заветен “.

След него взе думата и Илияна Йотова, която е иницатор на събитието.

„ Благодарим Ви за присъединяване в днешната среща. Тя е отдадена на България. Само с тези думи мога да разглася всичко това, с което през днешния ден ще се занимаваме и уповавам се ще вземем потребния решения. Решения за българския език и за развиването и преспективата на българистиката в международен мащаб и основаване на български културен институт. За мен през днешния ден е огромна чест форумът да бъде открит от президента на страната ни- господин Румен Радев. Неслучайно днешната конференция съответствува с 160- годишнината от раждението на един огромен българин. Професор Иван Шишманов- български лингвист, академични учител, политик, посланик, будител с голям принос за построяването на културния опит на България и един от основателите на висшето учебно заведение в София. 260 години след написването на „ История славянобългарска “ би трябвало да признаем, че губим територии, отстъпваме в съперничеството за международен авторитет и се свиваме пред непозната експанзия вместо да вдигнем глава и да отговорим с осъзнато самочувствие,” сподели вицепрезидент на България.

Илияна Йотова добави още, че не може да скри огорчението си, че тези събития, като отбелязването на 260-годишнината от раждането на Хилендарската брошура, събудила за нов живот цялостен един народ, не беше празнувано огромно. За вицепрезидента тези годишнини би трябвало да бъдат показани по- уместно, както в другите страни- с акции.

Сред гостите беше и министърът на образованието и науката Николай Денков, който също приветства публиката накратко.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР