Президентът Румен Радев отказа да посочи точна дата за разпускане

...
Президентът Румен Радев отказа да посочи точна дата за разпускане
Коментари Харесай

Румен Радев ще търси рационално решение за избори 2 в 1

Президентът Румен Радев отхвърли да уточни точна дата за разформироване на Народното събрание, откакто стана ясно, че Българска социалистическа партия ще върне третия мандат за сформиране на държавно управление. Той още веднъж обвърза издаването на указа за предварителния парламентарен избор с работата на депутатите и акцентира, че ще търси " рационално решение " за провеждането на избори " 2 в 1 " - парламентарни и президентски.

" Аз нееднократно заявих, че такова разбъркване на парламентарни с президентски избори е срещу духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите сред две от институциите. Този вид не е в интерес и на президентската институция, само че би трябвало да отчитаме и обстоятелството, че рецесията се задълбочава, че би трябвало да призоваваме българите да гласоподават в три следващи седмици, а това е обвързвано и с разход на средства и най-много на време. Така че ще диря рационално решение, тъй като и изборната администрация ще бъде извънредно натоварена ", съобщи Радев.

" Издаването на указа за датата на парламентарните избори зависи от това по какъв начин народните представители ще провеждат оттук насетне своята работа, тъй че да изпълнят най-малко най-важната част от задачата, която е пред тях ", уточни Радев.

Според него на дневен ред не е толкоз датата на изборите, а дали Народно събрание ще се активизира да свърши най-малко част от работата. Той отхвърли да отговори на въпрос дали би подкрепил политичиски план на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

" Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за следващ път постоянно държавно управление не изчерпва тяхната отговорност към българските жители. На дневен ред е не толкоз датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се активизира, с цел да свърши най-малко част от работата ", сподели той.

" На плещите на народните представители тежи отговорността за актуализацията на бюджета. Аз имам вяра, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, бизнеса без пари. Затова всички чакаме в оставащите дни те да провеждат оптимално добре своята работа. Има и значими проектозакони, които следва да бъдат гласувани ", обясни президентът.

Румен Радев разяснява настоящите тематики по време на посещаване във военномедицински симулационен подготвителен център във ВМА.

" Уникално място и оборудване, само по рода си освен в България, само че и на Балканския полуостров. Националната ни сигурност изисква високо готови военнослужещи, които да са подготвени да вземат присъединяване във всяка една интервенция. По-важно е тези военнослужещи и техните командири да знаят, че даже в най-сложната и рискова обстановка има високо готови санитари, които да се притекат на помощ за избавяне на техния живот. Тези военни санитари би трябвало да имат уменията преди всичко да запазят личния си живот, с цел да могат да доближат до ранените ", уточни той.

Държавният глава следи проява на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа конюнктура и по време на евакуация и поздрави управлението на ВМА за основаването центъра, като се обърна към младите военни медици. " Вие сте от първите випуски, които ще получат една пълноценна, действителна подготовка. Пожелавам ви да запазите този порив ", сподели още Румен Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР