Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на

...
Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на
Коментари Харесай

Президентът отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев отхвърли да подпише указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор. Държавният глава връща кандидатурата във Висш съдебен съвет. Основната забележка на президента е, че Иван Гешев е бил единствен претендент и по този метод при избора не е имало опция.

Вижте повече в директното включване на Иво Никодимов.

Президентът насочи рецензия към процедурата за назначение на нов основен прокурор, като съобщи, че има несъгласие със закона, защото мнения са били оповестени от държавни институции, в това число от изпълнителната власт, като уточни за такива Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ГДБОП.

По думите на президента, мнения и въпроси е трябвало да задават единствено неправителствени и юридически организации.
Румен Радев, президент на Република България: Издигането на един претендент лишава от престижа легитимността на бъдещия основен прокурор, по този начин нужни за неговата нелека и виновна задача. Белег на демократичната страна е съществуването на други възможности в заемането на висши държавни длъжности. Подходът за издигане на един претендент беше подсилен от изпълнителната власт, която в лицето на правосъдния министър отхвърли да уточни различен претендент и по този начин докара до цялостната липса на опция. Изборът на основен прокурор е акт с огромна социална значителност и методът на неговото осъществяване би трябвало да основава доверие в обществото, а не да поражда подозрение. С тези съображения практикувам правото си по Конституция и връщам на Висш съдебен съвет предлагането за назначение на господин Иван Гешев за основен прокурор на Република България.
От тук нататък Висш съдебен съвет би трябвало да насрочи съвещание на пленума, на което кандидатурата на Иван Гешев да бъде разисквана в детайли и в случай че той събере 17 и повече гласа, тогава би трябвало да бъде публикуван декрет за назначението му на поста основен прокурор. Ако вота си дадат по малко от 17 магистрати, тогава би трябвало да стартира нова процедура за избор на основен прокурор.

Самият Гешев благодари на президента, по тази причина, че е спазил Конституцията и се е произнесъл в естествен, съгласно него, период.

Представителят на Висш съдебен съвет Боян Магдаличнев разяснява, че президентът е бил подложен на необикновен външен напън и тази реакция е била предстояща.

Съюзът на съдиите прикани Румен Радев да не назначава Иван Гешев, а от Асоциацията на прокурорите опазиха кандидатурата му и сезираха Европейска комисия за неприемлив политически напън.

Цялото изказване на президента ще видите в 20 часа, съгласно условията на Закона за радиото и малкия екран.

 Президентът връща предлагането за избора на Гешев за нов основен прокурор Президентът връща предлагането за избора на Гешев за нов основен прокурор
Упражнявам правото си по Конституция и връщам на Висш съдебен съвет предлагането за избор на Иван Гешев за нов основен прокурор. Това съобщи президентът Румен Радев в...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР