Президентът Румен Радев отказа да коментира изгонването на 70 руски

...
Президентът Румен Радев отказа да коментира изгонването на 70 руски
Коментари Харесай

Надявам се премиерът да го е обмислил. Радев няма информация за изгонените руски дипломати

Президентът Румен Радев отхвърли да разяснява изгонването на 70 съветски дипломати от България и сподели, че няма нужната информация за решението.

„ Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение въз основата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре - и като мащаби, и като последици “, сподели Радев пред публицисти в Мадрид, където е за срещата на върха на НАТО.

Решението за изгонването на 70 сътрудници на съветските дипломатически представителства от България. Според премиера Кирил Петков те са „ работили против ползите на България “ и са „ работили непосредствено за непознати служби и дипломатическата им роля е била единствено прикритие “. Министерството на външните работи уточни, че те са осъществявали „ активност, окачествявана от съответните институции като опасност за националната сигурност “.

Вицепрезидента Илияна Йотова също разяснява решението за еклспулсирането на 70 сътрудници на съветски дипломатически задачи в България. По думите ѝ това решение е трябвало да бъде взето от последващо държавно управление, а не от актуалното, което загуби избор на съмнение.

„ Според мен редното беше това решение, сигурна съм, че има съображение откакто споделя министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на идващия кабинет, който и да е той “, сподели Йотова, представена от БНР.

За последно България. Тогава бяха отзовани 10 чиновници на съветското посолство поради "дейност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки ". По-рано през март Специализираната прокуратура и ДАНС оповестиха, че са разкрили съветски разузнавач с дипломатически статут в България. Двама чиновници на посолството на Русия, а за съдействие с него беше махленски българският военачалник от запаса Валентин Цанков.

Преди това на няколко пъти от 2019 година насам България изгони няколко чиновници на съветското посолство по отношение на разкрития за присъединяване им в шпионаж. Беше разкрита и, измежду които и чиновници от Министерството на защитата и разузнаването, които са предоставяли секретни данни на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР