Президентът Румен Радев отказа да издаде указ, с който да

...
Президентът Румен Радев отказа да издаде указ, с който да
Коментари Харесай

Радев отказа да освободи главния секретар на МВР

Президентът Румен Радев отхвърли да издаде декрет, с който да освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров . Това оповестиха от пресцентъра на президентството в четвъртък.

Отказът на Радев идва ден откакто министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на Тодоров до президентството. В него министърът уточни Тодоров като виновен за гибелта на шестима чиновници на Министерство на вътрешните работи, както и за неналичието на организация във ведомството, поради която от 2021 година до края на май 2023 година има нарастване на осъществените закононарушения.

В четвъртък обаче президентът дефинира претекстовете зад настояването за освобождение на основния секретар като " напълно политически ". Според него причините за неналичието на организация и надзор върху активността на Министерство на вътрешните работи опонират на данните от Докладите за активността на Министерство на вътрешните работи за 2022 година и първото полугодие на 2023 година

Освен това съгласно Радев настояването за промяна на основния секретар на министерството съставлява " продължение на пълномащабната чистка " в Министерство на вътрешните работи и се припокрива със на " Продължаваме промяната ", който отделилият се народен представител Радостин Василев разгласява през май. В него съпредседателят на Политическа партия Асен Василев споделя, че един от плюсовете на ръководство с поддръжката на ГЕРБ е, че " най-малко локалните избори ще ги вършим с наше Министерство на вътрешните работи ".

Искането за промяната на основния секретар от страна на държавното управление се трансформира в следващата тематика на. Настоящият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров беше назначен на поста си през 2021 година от тогавашния длъжностен кабинет на Стефан Янев , който от своя страна беше назначен от Радев.

Според източници на Свободна Европа, осведомени с процедурата по назначението му, Тодоров не е бил избор на тогавашния длъжностен вътрешен министър Бойко Рашков , а персонално на Радев.

Правителството с министър председател Николай Денков изиска Тодоров да бъде освободен след заседание в петък, на което бяха разисквани зачестилите престъпни случаи в страната и убийството на Алексей Петров.

След него вътрешният министър Калин Стоянов внесе в президентството искане за пускане на процедурата по премахване, както и отчет с претекстове. В тях Тодоров е подложен на критика поради неприятна организация на работата в Министерство на вътрешните работи, в това число за това, че под негово управление са починали шестима полицейски чиновници.

Самият Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки през ноември 2022 година поради при гонене на трафиканти на мигранти, само че президентът не ги одобри.

Освен за тези случаи Калин Стоянов подлага на критика Тодоров и поради неналичието на надзор от 2021 година до края на май 2023 година, заради която има " доста нарастване на осъществените закононарушения срещу личността ".

Стоянов даде образец със случая с Иван Владимиров, на единия от така наречен Братя Глаеви - Ангел Христов, както и случая с в Цалапица.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР