Президентът Румен Радев опроверга скептиците, които предричаха пълен с бивши

Президентът Румен Радев опроверга скептиците, които предричаха пълен с бивши ...

Служебният кабинет на Румен Радев: Технократи, министри на б...


Президентът Румен Радев опроверга скептиците, които предричаха пълен с бивши военни и анонимници служебен кабинет, свикан на пожар заради рекордно краткия живот на 45-ото Народно събрание. Премиерът Стефан Янев се оказа единственият армейски кадър в огласеното вчера правителство, което днес ще поеме властта. Радев заложи на сплав от млади технократи, начело с двама възпитаници на Харвард, и опитни администратори.Донякъде се оправдаха обаче страховете на ГЕРБ, че сред новите министри ще има жадни за реванш откровени врагове на Бойко Борисов и неговото управление.

61-годишният бригаден генерал Стефан Янев очаквано оглави служебния кабинет, както "Марица" първа предрече. Роденият в Поповица досегашен секретар на президента вече натрупа опит като вицепремиер иминистър на отбраната в предишното служено правителство, назначено от президента през 2017 година. Тогава Янев проведе мащабна ревизия и смяна на кадрите във висшия ешелон на военното ведомство. Служебният премиер ще има трима вицета, от които най-изненадващ е младият икономистАтанас Пеканов, който пристига от Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), а преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт. Неговият ресор е управление на европейските средства. Пеканов споделя тезата, че

най-добрата държавна мярка срещу кризата не е да се пести, а да се правят големи инвестиции.

Вицепремиер и социален министър ще бъде Гълъб Донев, който за последно бе секретар по социални политики и здравеопазване в екипа на Румен Радев, а преди това има дългогодишен стаж на различни управленски нива в социалното министерство.

Третият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков повежда групата на душманите на ГЕРБ. Бившият директор на Следствието и председател на Националното бюро за контрол на СРС влезе в конфликт с предишния главен прокурор Сотир Цацаров заради контрола върху подслушването, а сега редовно критикува настоящия обвинител №1 Иван Гешев.

Протестърите, които участваха в уличните бунтове, трябва да са доволни от избора на проф. Велислав Минеков за културен министър. Участникът в Отровното трио отказа да влезе в парламента в коалиция с Мая Манолова, но прие поканата на Радев.

Минеков е известен с личната война, която води с Вежди Рашидов, наред с ненавистта му към ГЕРБ

Подобни чувства към бившето управление питае и съратникът на Иван Костов и учредител на ДСБ д-р Стойчо Кацаров, който поема здравното министерство. Бившият зам.-министър и депутат от ОДС е заклетпротивник на монопола на Здравната каса и привърженик на либерализацията в здравния сектор. Той настоява за отпадане на лимитите на болниците, както и за пренаписване на медицинските стандарти, като лобира за повече частни болници. Кацаров е създател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, от чието име редовно атакува здравната политика на ГЕРБ.

Пловдивчанинът проф. Христо Бозуков, който за втори път става служебен министър на земеделието, също има желание за ревизия. Негов е култовият лаф "Гъската изяде субсидията" по повод на ситуацията при неговата предшественичка Десислава Танева, която сега пак е министър в кабинета "Борисов" 3.

Бившият директор на Института по тютюна Бозуков беше част от инициативния комитет за издигането на Румен Радев за президент. През 2013 г. оглави Селскостопанска академия, но през 2015 г. бе освободен от правителството на ГЕРБ.Големи резерви към националната програма за саниране на сегашното правителство има новият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Като зам.-министър в кабинета "Герджиков" тя разкритикувацената и качеството на първите санирани блокове, както и калпавия контрол на ремонтите.

Новият правосъден министър Янаки Стоилов е единственият изявен партиец в служебния кабинет

БСП пусна опитния юристда заеме поста, за да не охлади съвсем отношенията с президента. Стоилов има зад гърба си седем мандата като депутат, известен е като консерватор по отношение на напъните за драстични съдебни реформи.

Дипломат от кариерата се оказа неочакваният избор за министър на отбраната. Георги Панайотов има зад гърба си 25-годишен опит в дипломацията. Той е експерт в политиката по сигурността.Въпреки че е московски възпитаник - магистър по политология от МГИМО, Панайотов години наред е работил с НАТО. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан. За неговия пост се спрягаше бившият военен министър Николай Цонев.

Образователният министър Николай Денков е изявен учен в областта на химията. Той беше служебен министър на образованието в кабинета на Огнян Герджиков и зам.-министър на образованието в кабинета "Борисов" 2, но напусна поради "съществени различия с приоритетите и стила на работа" на тогавашния министър Меглена Кунева и след като тя извади от ресора му развитието на оперативната програма "Наука".

Светлан Стоев е назначен за служебен министър на външните работи. Той е дипломат от кариерата, като досега бе посланик в Дания.

Министър на околната среда и водите става Асен Личев, дългогодишен служител на екоминистерството, който оглавяваше Дирекцията по водите, преди да бъде пенсиониран. Смята се за експерт по управлението на водните ресурси, експлоатацията и свързването на водната инфраструктура.

Георги Тодоров е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.Той заема поста, след като три пъти бе зам.-министър на транспорта в кабинетите на Пламен Орешарски, Георги Близнашки и Огнян Герджиков. Бил ешеф на дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община.

Малко познат еАндрей Живков, който става служебен министър на енергетиката. Той е билшеф в ЧЕЗ и Електроенергийния системен оператор, откъдето го уволнявадосегашният министър Теменужка Петкова.

За втори път за служебен министър на туризма е назначена Стела Иванова Балтова. Тя заемаше пост и в кабинета на Огнян Герджиков, назначен от Румен Радев.

Шефът на българския и европейския петобой Андрей Кузманов, който е родом отПазарджик, ставаминистър на младежта и спорта.

Президентът Румен Радев днес лично ще представи състава и приоритетите на служебните министри. После предстои и церемонията по сдаването и приемането на властта от отиващия си кабинет "Борисов" 3.Тандем от Харвард поема икономиката и финанситеВпечатляващ тандем млади и амбициозни възпитаници на Харвард са финансовият министър Асен Василев и шефът на икономическото ведомство Кирил Петков, който е третият пловдивчанин в служебния кабинет.

Хасковлията Василев опита да подкара сериозни реформи като министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

40-годишният Кирил Петков имасолиднакариера като предприемач и иноватор. Фирмата му "ПроВиотик" създава био вегански пробиотик на капсули и таблетки с доказани антибактериални свойства, базиран върху българския щам на "Лактобацилус булгарикус", изолиран от кокиче и култивиран не в мляко, а в морковен сок.

Източник: marica.bg