Президентът Румен Радев определи въпроса дали България ще арестува руския

...
Президентът Румен Радев определи въпроса дали България ще арестува руския
Коментари Харесай

Въпросът към момента е безсмислен. Радев говори от Брюксел за ареста на Путин и снарядите за Украйна

Президентът Румен Радев дефинира въпроса дали България ще арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той пристигна в страната, като неправилен.

Преди няколко дни Международният съд в Хага на Путин и съветска държавна служителка въз основа на обвинявания, че е виновен за " нелегално прекачване " на украински деца в Русия. Правният ход задължава 123-те страни - страни по уредбата на съда, измежду които и България, да арестуват Путин и да го предадат за правосъден развой, в случай че стъпи на тяхна територия.

" Първо вие знаете, че връзките сега сред държавите-членки от Европейски Съюз и Русия не са такива, че да допускат посещаване на президента на Руската федерация - тъй че въпросът ви все още е неправилен ", отговори Радев на журналистическо запитване след срещата на върха на европейските водачи в Брюксел, в която взе участие.

Той отхвърли да отговори на въпроса дали би трябвало България да се включи в самодейността за търсене на нелегално депортирани украински деца.

По-рано водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели непосредствено, че в случай че зависи от нея, тя не би арестувала Путин, тъй като от това не би имало смисъл, и отхвърли да го назова агресор. Тя назова недоказана " агитация " информациите за извеждането на украински деца, които най-често са давани за осиновяване в Русия.

И Радев, и Нинова са измежду българските политици, които през цялото време на съветската инвазия, се против изпращането на военна помощ за Украйна.

Българският президент, който е от дребното водачи в Европейски Съюз, които заемат намерено проруски позиции, още веднъж разяснява за какво България не се включва в общата поръчка за изпращане на муниции в помощ на Украйна.

В четвъртък множеството водачи на Европейски Съюз утвърдиха проект за на Украйна в идващите 12 месеца.

Радев сподели " във връзка с всички спекулации ", че България е част от общата политическа рамка за поддръжка на Украйна, само че всеки, който " желае самостоятелно и действително да взе участие в доставката на тези 1 млн. снаряда, отива в Европейската организация по защита и там подписва съглашение ".

Той означи, че България не е измежду тези 17 страни, които поддържат общата поръчка, дружно с други 9 страни, и " дано това най-накрая стане ясно ".

" По отношение на тези прословути 1 млн. снаряди желая две неща да поясня... Нека има ясна разлика - България е част и поддържа европейския механизъм за подсилване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме нашата отбранителна промишленост, тъй че да отговаряме на актуалните условия, да имаме по-голям потенциал ", сподели президентът.

И добави: " Но касаещо доставката на 1 млн. снаряди за Украйна - във вчерашните изводи категорично е записано, че това би трябвало да става в сходство със характерните особености в политиката за сигурност и защита на всяка една страна членка ".

По-рано тази седмица Радев сподели, че до момента в който служебният кабинет ръководи, български муниции няма да бъдат изпращани в Украйна. Той посочи, че България ще слага условия на други страни, които ги купуват, да не ги доставят на страната, в която Путин води война.

Военният министър Димитър Стоянов изясни, че България няма по какъв начин да бъде част от общата поръчка, защото не употребява муниции с натовския диаметър 155-мм, каквито се търсят за Украйна. И до момента обаче български муниции доближиха до такава степен през покупко-продажби с медиатори или частен бизнес.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР