Президентът Румен Радев определи като първа много важна стъпка вчерашното

...
Президентът Румен Радев определи като първа много важна стъпка вчерашното
Коментари Харесай

Президентът Радев: Решението на Скопие за българите не е последната стъпка

Президентът Румен Радев дефинира като първа доста значима стъпка вчерашното решение на държавното управление на Република Северна Македония да одобри предлагането за промени в Конституцията, в която да бъдат записани и жителите с българско съзнание в югозападната ни съседка. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1101
Това, обаче, не е последната стъпка, разяснява Радев: 

" Това чакам от българското държавно управление - да се изпълнят условията в двата подписани протокола, които са неразделна част от Преговорната рамка. Най-сетне се стигна до напредване напред на върпоса за гарантиране на конституционното пълноправие на българите в Република Северна Македония. Това беше въпросът, който аз сложих за първи път тъкмо преди две години, когато приканих всички европейски институции, водачите на европейските страни, за гарантиране на правата, човешките права, на хората с българско съзнание и за тяхното регистриране в Конституцията ".

Държавният глава изрази терзания, че българските управляващи не са реагирали на декларацията на Бундестага, която признава македонските език и еднаквост: 

" Явно благодарение на лобиране от Република Северна Македония е направена една такава декларация. Наложи се аз да адресирам писма до всички европейски водачи отначало с отстояване на нашата позиция. Наистина, държавното управление би трябвало да постави всички старания, тъй като в тези протоколи са идващите стъпки. Това са езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите, отварянето на архивите на УДБ и реабилитацията на всички репресирани ", съобщи БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР