Президентът Румен Радев обяви в интервю пред БНТ, че е

...
Президентът Румен Радев обяви в интервю пред БНТ, че е
Коментари Харесай

Готов съм да изчистим проблемите с Борисов в мъжки разговор, обяви президентът

Президентът Румен Радев разгласи в изявление пред Българска национална телевизия, че е подготвен да почисти всички проблеми в връзките си с премиера Бойко Борисов в един мъжки диалог. Той посочи, че не би приел диалог, който да подсигурява корупционен комфорт на ръководещите.

Радев счита, че има правилен разговор с Борисов, само че проблемите идвали от хора от партията на премиера. " Не одобрявам сюжет положителният министър председател и неприятното болшинство ", разгласи президентът. В отговор на въпрос, той сподели, че няма съревнование с Борисов " по плоскостта външна политика ", а има положително допълнение. Запитан дали се тормози от импийчмънт, Радев сподели, че за него няма значение какъв брой дълго ще бъде президент, а какъв президент ще бъде.

На въпрос, дали откогато е в президенството гледа с други очи на България, президентът сподели, че правилата ми не са се трансформирали и няма да се трансформират, и по тази причина са всички проблеми, които има. Държавата има голям проблем с корупцията, заключи президентът. Според него досега ръководещите залагат на пасивната битка с нея, която няма резултат.

" При сегашната система играеш до момента в който те заловен, след това връщаш и отново можеш да играеш ", разказа нагледно битката с корупцията Радев. Според него отнемането на имущество е наложително, само че незадоволително изискване за успеваемост. " Корупцията не е проблем на бъдеще време, би трябвало да има наказателно гонене на настоящи и минали закононарушения. Не може да се разчита на самопризнания в декларация. Нужни са всеобхватни, ефикасни ограничения, както предварителна защита, по този начин и следствие ", сподели още президентът.

Румен Радев посочи, че няма по какъв начин да одобри, че Народното събрание може да назначава и министрите и ръководителите на звеното, което ще ги ревизира. " Назначаването на управлението за мен не е самоцел, бих го назначил, единствено в случай че органът има проверяващи функционалности и потенциал да ги извършва ", добави президентът.

Според него офанзивите против президенството са се засилили точно като е почнал да разяснява, че няма воля за битка с корупцията. " Напрежението е мъчно да се скрие. Срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Хвърлиха се обвинявания за лобизъм и корупция, само че никой не посмя да го съобщи непосредствено ", сподели Румен Радев.

Той изрази и удивление, че са се намерили бранители на парите на народа за суми, които още не са изхарчени - за новите самолети, а още няма анкетна комисия за изхарчените 2 милиарда лв. за саниране и то в случай, че към него има доста сигнали за нередности. " Очаквам такава комисия и освен аз ", сподели още президентът.

В отговор на въпрос Румен Радев разгласи, че изборът за нов военен аероплан за армията не е съдбоносен, тъй като обратно на някои изказвания и трите останали машини в конкуренцията покриват минималните условия на НАТО. " Това не е махленска тематика. Не одобрявам посланиците да изкават мнение, изключително в случай че са наранена страна. При нас, когато се изкара нещо като резултат от транспарантна или справедлива процедура, в случай че не съвпадне с мнението на полтици, те упрекват хората с пагон ги притискат, до момента в който извадят тяхното решение ", изясни обстановката президентът.

Той добави, че всички типове въоръжени сили и родове войски имат потребност от рационализация на въоръжението, само че първо трябвало да се реши казуса с незаетите щатове и ниските заплати на военните. Според Радев не е проблем, че в този момент авиацията употребява самолети със междинна възраст 26-27 години, тъй като тя били такава и в доста от страните от НАТО.

" Ремонт на миговете е нужен, само че обсегът би трябвало да се дефинира след решението за доставка на нов аероплан. Ако дадем за ремонт всички самолети, това ще изяде голям запас от парите за нови ", разясни президентът.

Попитан дали би трябвало да се закрие Комисията за досиетата, Радев сподели, че нейната ориста е в ръцете на депутатите, само че последните полемики към назначението на Антон Тодоров за нейн ръководител, са посочили, че тя може да се употребява за политическа разпра. " Ако се направи институт за националната памет, не мисля, че той ще героизира предишното. Напротив, то ще се види през окото на историка ", уточни президентът.

По мотив българското председателство на европейския парламент, Румен Радев акцентира, че ще е неточност, в случай че се чака от него страната да извлече директни изгоди. " Трябва да сложим актулани за дневия ред на Европейски Съюз тематики. Голямата отговорност е на българската администрация, които да покажат зрялост и да провокира доверие ", разясни президентът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР