Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи втория мандат за

...
Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи втория мандат за
Коментари Харесай

Радев връчва утре на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев разгласи, че ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на ПП-ДБ на следващия ден в 17.00 часа.

" На 29 май, понеделник, от 17.00 часа на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател, посочен от втората по величина парламентарна група в 49-ото Народно заседание - " Продължаваме Промяната-Демократична България “, гласи прессъобщението на президентството.

Първият мандат за сформиране на държавно управление се провали , откакто в последния миг преди кандидат-премиерът Мария Габриел да връчи на президента досието с имената на проектокабинета си, за който беше осигурила парламентарната поддръжка на Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, беше реализирана сделка сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за държавно управление с втория мандат на ротационен принцип. Според съглашението през първите 6 месеца министър председател трябваше да бъде акад. Николай Денков от ПП-ДБ, а Мария Габриел негов вицепремиер и външен министър, като след приключването на този интервал следваше да си разменят местата.

Договорката пропадна, откакто Радостин Василев от ПП-ДБ популяризира запис от съвещание на Националния съвет на Политическа партия , в резултат на което от ГЕРБ взеха решение да замразят договарянията с втората политическа мощ и желаеха гаранции за „ ненарушаването “ и „ неполитизирането “ на закона и съблюдаване на пълномощията на институциите. Основните обвинявания, които насочи ГЕРБ към ПП-ДБ, бяха свързани с желанията на Кирил Петков и Асен Великов, изразени в записа, да сменят шефовете на спецслужбите , както и ръководители на дирекции и организации в държавната администрация.

Днес съпредседателят на „ Демократична България “ и водач на „ Да, България “ Христо Иванов разяснява, че няма алтернатива договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ да не бъдат възобновени и  прикани акад. Николай Денков и Мария Габриел да продължат незабавно диалозите , без да се променя контрактуваната формула за ротационен кабинет.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР