Президентът Румен Радев обяви, че ще поиска отмяна на решенията

...
Президентът Румен Радев обяви, че ще поиска отмяна на решенията
Коментари Харесай

Румен Радев поиска КС да отмени избора на Атанасова и Белазелков

Президентът Румен Радев разгласи, че ще изиска анулация на решенията за избор на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Според Радев - има нарушаване на правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, които бяха въведени като наложителни условия при избора на членове на органи от Народното събрание с последните промени в Конституцията.

" Налице е и умишлен опит на болшинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд във връзка с периода на мандата. Президентът напомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушаване на самата Конституция ", се споделя в позицията на Радев.

Той декларира, че сходен метод не може да бъде толериран и крие риск за престижа на Конституционен съд.

" От изключителна значимост за българската държавност е този престиж да бъде предпазен. Затова президентът Румен Радев приканва да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по сходството на техния избор с конституционните процедури и условия ", се споделя още в декларацията.

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР