Президентът Румен Радев обяви, че се е срещал с министъра

...
Президентът Румен Радев обяви, че се е срещал с министъра
Коментари Харесай

Служебното правителство пуска ТЕЦ Марица Изток“ 2 и след 1 юли

Президентът Румен Радев разгласи, че се е срещал с министъра на енергетиката, с цел да решат казуса с Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Това той заяви на среща със синдикатите в Президентството. Той ще предложи краткосрочно решение, тъй че Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да продължи да работи и след 1 юли, там цената е въз основата на обществената търпимост, посочи президентът.

Министерство на енергетиката работи интензивно за намирането на това решение. За това работи и служебното държавно управление - да се търси стабилно необратимо решение и за в бъдеще. Трябва да се обезпечат работни места , сподели Радев.

Комплексът " Марица Изток " е значима част за нашата национална сигурност, защото подсигурява непоклатимост и самостоятелност на нашата енергийна система , добави президентът.

Радев е изискал доклади за сдружение в тежко финансово състояние - 340 млн. лева разноски предходната година, а общо над милиард лв. . Разходите за външни услуги от 28 млн. лева през 2016 година стигат до 43 млн. лева през 2020 година Трябва да се усъвършенстват договорите за външни услуги, сдружението е в тежко финансово положение. На негова прехрана са и скъпи футболни клубове, и би трябвало да се търси бързо национално решение , разясни Румен Радев.

Хиляди човешки ориси би трябвало да са в нашия фокус и би трябвало да се вземе образец от другите страни по какъв начин се прави енергийна промяна , безапелационен е президентът.

Президентът проучва решенията на Съвета за Европа за енергийната сигурност, когато някогашният министър председател е приел пакета за климата , където упоритостите на Европейски Съюз са за понижаване на излъчванията от парникови газове от до минус 40 да станат до минус 55% - без обаче ясни ограничения за поддръжка за България, тъй като ние сме най наранена страната . Това се случва декември 2020 година.

Самият Радев уточни, че когато е бил на 25 май на съвещанието на Съвета на Европа, където климатът беше част от дневния ред, е отбелязал, че нашите благоприятни условия за маневриране са мощно лимитирани и се е стигнало до отсрочване не за дълго на 5-та точка от настояванията на Европейски Съюз . Не можем обаче до безспир да блокираме и няма значение кой ще е след мен на тези срещи, безапелационен е президентът, който желае незабавно решение и прекъсване на замитане на проблемите с " Марици-те ".

От своя страна Пламен Димитров, ръководител на КНСБ разяснява, че за месец-два няма да съумеят да се вземат решение . Той счита, че натискът от Европейска комисия няма да спре и в тази връзка се формулират съответни оферти към консултантите на Световната банка и към всички екипи на властта. Очевидно обаче няма с какво да се похвалим, след по-малко от 4 седмици Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е застрашен да спре - " сходна беше картинката и предходната година ", изясни Димитров.

Централата работи на по-малко от половин блок - 120 мегавата месечно , незабавно се задава въпросът какво се случва с целия комплекс, работата е несвършена за години обратно, по тази причина не може да се упреква служебното държавно управление , сподели той.

Синдикатите са почнали подготвителни дейности в тази тенденция. Специален институт в Тракийския университет работи за резистентен енергиен преход , с цел да се намерят решенията и съответни стъпки за комплекс " Марица ".

Три години желаеме 5-годишен проект, а то няма и за 6 месеца, сподели ръководителят на КНСБ. Той счита, че решенията на Народното събрание за комплекс " Марица " не могат да се осъществят.

Пламен Димитров подчертава обаче на битката с безработицата в комплекса , която би трябвало да се планува. Ако Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " падне на 15%, значи един рудник да си отиде , изясни Димитров.

Няма визия и увереност какво да се прави , добави Румен Радев. Ще става още по-сложно, тъй като при по-развитите страни пресата ще става по-голяма, тъй като желаят ограниченията да бъдат необвързани с Брутният вътрешен продукт и да се вкарат в климатичната индиферентност сградния фонд и превозът, което за директна страна като България не е добре, разясни той.

Държавният глава изрази вяра в Плана за развиване и резистентност да се подсигурява енергетиката до несъмнено равнище. Има бързи решения, само че отиваме до външни снабдители и импорт на първични материали, по тази причина би трябвало да се търси тънък баланс сред технологии, обществени аспекти и самостоятелност ", счита Румен Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР