Президентът Румен Радев обяви, че няма да освободи началника на

...
Президентът Румен Радев обяви, че няма да освободи началника на
Коментари Харесай

Радев няма да уволнява началника на НСО

Президентът Румен Радев разгласи, че няма да освободи началника на Националната работа за защита ген. Емил Тонев.

Коментарът му пристигна, откакто по-рано тази седмица Министерски съвет насочи такова предложение с претекст, че НСО е предала на прокуратурата записи от камерите на входовете на Министерски съвет.

„ Инициативата за назначение и освобождение на началника на НСО принадлежи на президента, а не на държавното управление. Те нямат никакви пълномощия да ми оферират каквото и да е било. Съгласно същия закон има ясно избран орган, който управлява службата и дефинира дали има нарушавания. Това не е нито министър председателят, нито Министерският съвет ”, безапелационен е той.

Държавният глава съобщи, че отправените към него претенции и претекстове са повърхностни и несъстоятелни. „ Тяхната фактология никога не допуска аз да освободя началника на НСО ”, сподели той.

„ Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в полза на сигурността ”, добави Радев.

Той сподели още, че чака от държавното управление да се придържа строго към декларацията на Народното събрание по отношение на Република Северна Македония и консенсуса, реализиран на Консултативния съвет за национална сигурност, както и към волята на българите откритите въпроси сред двете страни да бъдат решени преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз.

„ Напомням, че българската позиция във връзка с европейската интеграция на Република Северна Македония се базира на ясно избрани правила, на резултати, а не на наложени извън периоди и условия. И всяко отклоняване от българския народен интерес ще провокира следващата политическа рецесия във властта “, разяснява Румен Радев.

Той прикани външнополитическите съветници на премиера никога да не квалифицират македонските българи като малцинство.

„ Това не подхожда на действителността, на конституцията на нашата съседка. Това може да катализира съществени проблеми в двустранните ни връзки и да взриви целия развой на евроинтеграция на Северна Македония “, предизвести Радев.

 Държавният глава разяснява и държанието на съветския дипломат Елеонора Митрофанова.

„ Поведението на съветския дипломат Елеонора Митрофанова от дълго време прекрачи допустимите правила на дипломатическата активност, само че всички, които приканват за нейното изпъждане, ще би трябвало да отговорят на значими въпроси - ще стане ли по-безопасно извеждането на българските моряци от рисковата зона, какви са вероятностите и другите възможности за доставка на енергоносители в непосредствен и дълготраен проект и каква ще бъде цената и въобще каква е изгодата за България “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР