Президентът Румен Радев обяви, че изборът на главен прокурор не

...
Президентът Румен Радев обяви, че изборът на главен прокурор не
Коментари Харесай

Радев за избора на Гешев: Борисов избяга от отговорността да издигне друг кандидат

Президентът Румен Радев разгласи, че изборът на основен прокурор не е тематика на днешния ден, в който в България се гласоподава за локална власт. На въпрос по кое време ще разгласи дали ще подпише или не декрет за назначението на Иван Гешев, който бе определен от Висшия правосъден съвет (ВСС) в четвъртък, президентът сподели, че това ще стане " в обозрим период ".

" Ще се управлявам по избраните ми в Конституцията пълномощия. Точно в днешния ден не мога да приказвам за времеви рамки. Нека осигурим успокоение, защото през днешния ден е ден за локални избори, тъй че хората да нямат външни въздействие и вмешателства ", сподели президентът, откакто упражни правото си на глас.

По конституция президентът може да подпише декрет за назначението на основен прокурор или да откаже един път. Срок за това няма. При отхвърли процедурата се връща във Висш съдебен съвет.



" Изборът не се прави от президента. Нека никой не вменява на президента номинации и избор. Номинациите и изборът са от Висш съдебен съвет, в който министър председателят Бойко Борисов има голямо въздействие със своята квота ", разгласи Радев в коментар на думите на Борисов, че въпросът ще се позволи от президента.

Според държания глава министър председателят, който " не се стеснява да сменя ръководители на Народното събрание ", е избягал да поеме политическа отговорност за гласа на хората, които той е изпратил във Висш съдебен съвет (бел. авт. – парламентарната квота е определена с болшинството на ГЕРБ).

" Той (бел. авт. Борисов) избяга от отговорност в лицето на своя министър на правораздаването, който по закон имаше правото, а и задължението, да издигне втори претендент, с цел да има действително съревнование ", разяснява още президентът.

На въпрос дали ще се срещне с Гешев той сподели, че няма да работи под напън на която и да е от страните. На въпрос дали ще желае протокола от съвещанието на Висш съдебен съвет, на което бе определен Гешев, Радев посочи, че ще се запознае с всички документи преди да вземе решение.

Изборът на Иван Гешев - четете тук
Кадри от блокадата към Висш съдебен съвет при избора на Гешев - тук
Мълчанието на подкрепящите Гешев - тук
Как издателят на " Пик " нападна критикуващ бъдещият основен прокурор - тук
За блокадата на " Орлов мост " от протестиращи против Гешев - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (266)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР