Президентът Румен Радев обяви, че докато управлява служебното правителство, България

...
Президентът Румен Радев обяви, че докато управлява служебното правителство, България
Коментари Харесай

Радев: Служебното правителство няма да праща на Украйна изтребители, танкове и бронетранспортьори

Президентът Румен Радев разгласи, че до момента в който ръководи служебното държавно управление, България няма да даде на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори. 

Той дефинира това като суверенно решение и прикани партиите, които вземат участие в изборите, да изяснят още в този момент позицията си по този въпрос пред гласоподавателите си, написа Българска национална телевизия.

Радев удостовери неучастието на страната ни в общата европейска поръчка на боеприпаси за Украйна и посочи, че България ще поддържа европейските дипломатически старания за възобновяване на мира.

Президентът Румен Радев взе участие в конференцията „ Антикорупция и национална сигурност “.

Той посочи още, че финансите на страната са постоянни, само че в случай че бъдещите депутати се поддадат на популизъм, може да се стигне и до неприятни сюжети.

" Финансовото министерство държи постоянни държавните финанси. Искам да го поздравя за това, че обезпечи рекордна събираемост и подсигурява годишно повишаване на пенсии и изплати. Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, безапелационни спекулации са, че ще има смяна в курса на лв. към еврото и ще се стигне до някакви нови заеми от МВФ. Но това е едно предизвестие, че в случай че се продължава с популистката политика, наложена от няколкото предходни Народното събрание, можем вероятно да стигнем и до някой от тези неприятни сюжети. Ние сега сме надалеч от тях, само че зависи от отговорността на нашите народни представители това да не се случи.

Вие представяте ли си, в случай че служебното държавно управление в последното Народно заседание се беше поддало на този популистки напън от парламентарната естрада и беше внесло бюджет, за който се канеха мигновено да набъбнат разноските с 10 милиарда разноски. Ако тогава служебното държавно управление се беше поддало, към този момент щяхме да приказваме за този сюжет. Очаквам в бюджета, който ще бъде показан и импортиран в Народното събрание, да има отговорно отношение към покупателната дарба на жителите, към развиването на стопанската система, само че в това време да не се стига до дългова серпантина ", сподели Радев.

В отчета на Държавния департамент за България: Незаконни арести, проблеми с медийната независимост и малцинствата

България има потребност от пълноценна правосъдна промяна, с която да се ангажират всички политически партии, сподели още президентът. По думите му отчетът на Държавния департамент на Съединени американски щати установи проблеми, които са от дълго време познати на българите.

" Правосъдна промяна, която да изключва, както случайни арести, по този начин и изборното правораздаване и бягството от наказване. Но в българското общество към момента остава чувството за работа на правилото на изборно правораздаване. Очаквам препоръчаните за повторно от Министерство на правораздаването промени да бъдат разисквани и признати от новия парламент. България дължи пълноценна правосъдна промяна не на някого в чужбина, а на своите жители.

Големият проблем в България е изборното правораздаване. Не може да се хвърлят в публичното пространство елементи от СРС-та, за които не се знае защо става въпрос ", сподели Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР