Президентът Румен Радев не потвърди дали ще подпише указа за

...
Президентът Румен Радев не потвърди дали ще подпише указа за
Коментари Харесай

Президентът Радев иска новия ВСС да потвърди избора на новия шеф на ВАС

Президентът Румен Радев не удостовери дали ще подпише указа за назначението на новоизбрания ръководител на Върховния административен съд Георги Чолаков. Изборът на ръководител на едно от най-големите съдилища у нас стана мотив за изострен неприсъствен конфликт сред президента и ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Двамата се разминаха и в коментара за дейностите на парламентарната комисия, която изследва състезанието за нов изтребител.

Според президента Румен Радев, най-логично е новият ръководител на Върховния административен съд да се избира от новия Висш правосъден съвет, а не от остарелия. Държавният глава нито удостовери, нито отхвърли дали ще подпише указа за назначение на арбитър Георги Чолаков. Чолаков завоюва с болшинство от 20 гласа конкуренцията за поста.

Румен Радев, президент на Република България: " Старият състав на Висш съдебен съвет към този момент излъчи своя претендент. Ако му дадем късмет да бъде доказан и от новия състав на Висш съдебен съвет то неговия престиж ще бъде още по-голям. "
От Шумен ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов влезе в неприсъствен разговор президента Радев с безапелационна позиция, че изборът на Чолаков е в пълномощията и компетентността на настоящия Висш съдебен съвет. Тази седмица депутатите би трябвало да изберат парламентарната квота, с цел да може през октомври новите магистрати да стъпят в служба.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ: " Подобни изявления на президента водят единствено до опълчване на представителите на правосъдната система и президентската институция. След като желае да се изявява като политически представител или да бъде наставник в тези процеси, аз считам, че това може да се направи преди, а не след. "
Пред публицисти в София президентът разяснява и състезанието за закупуването на нов изтребител. Преди няколко дни от краткотрайната парламентарна комисия, която го изследва, обявиха че офертата на Съединени американски щати и Португалия е дисквалифицирана непозволено. Затова комисията най-вероятно ще предложи процедурата за избор на нов аероплан да бъде върната на равнище изпращане на предложения към Съединени американски щати, Португалия, Италия и Швеция. След това би трябвало да се организира ново гласоподаване.

Румен Радев, президент на Република България: " Лобистите реализираха своето. Конкурсът към този момент се връща в изходна точка и това заплашва дефинитивно да приземим 100-годишната си авиация. Задраскан беше трудът на военните специалисти, упованията на военните летци и инженери за навременното решение на този доста значим проблем, само че както споделих това беше задачата на тази комисия да бъде употребена като арбитражен съд за политически цели. " Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: Д оста са обстоятелствата, които са доста притеснителни по всичко, което се е правело през всичките тези години. И тъкмо по тази причина, може би, президентът желае да ускори острия си звук към Народното събрание, към тези депутати, които са работили в анкетната комисия.
В четвъртък ръководителят на комисията Емил Христов съобщи, че изборът на шведския изтребител " Грипен " е извършен в изискванията на неравнопоставеност, защото в критериите за оценка на получените предложения непозволено е добавено условието България да заплати самолетите разсрочено като наложително. Критериите са изменени през 2016 година, когато ръководител на Борда, управляващ плана, е бил тогавашният пълководец на Военновъздушни сили военачалник Румен Радев.

 Румен Радев: ​Има заплаха България да приземи бойната си авиация Румен Радев: ​Има заплаха България да приземи бойната си авиация
Има заплаха България да приземи бойната си авиация, защото състезанието за закупуването на нов изтребител се връща в изходна точка. Това съобщи тази сут...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР