Президентът Румен Радев не наложи вето на спорния закон за

...
Президентът Румен Радев не наложи вето на спорния закон за
Коментари Харесай

Президентът Радев не наложи вето върху новия Закон за горивата


Президентът Румен Радев не наложи несъгласие на противоречивия закон за горивата и с негов декрет номер 192 той бе оповестен в " Държавен вестник " през днешния ден. Законът бе импортиран от Емил Димитров - Ревизоро и бе признат от народните представители макар обвиняванията за лобизъм и предизвестията, че вреди на конкуренцията, а Европейската комисия може да стартира наказателна процедура против България.

Неотдавна партия " Демократична България " и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) желаеха от президента да наложи несъгласие на закона. Двете организации предизвестиха, че законът може да докара до започване на наказателна процедура от Европейска комисия против страната поради условието за двойно застраховане на вероятно дължимия Данък добавена стойност от дребните търговци на горива, напомня Медиапул.

" Приетият закон лимитира пазара на горива единствено до огромните търговци и дава очевидни благоприятни условия за реализиране на репресивни ограничения по отношение на останалите (основно дребни предприятия) ", написа в писмото си до Радев АИКБ. Освен за президентско несъгласие от " Демократична България " настояха и за следствие на главните вносители на законопроекта за спор на ползи. Главен покровител на плана бе Емил Димитров от Вътрешна македонска революционна организация.

" Нарушаването на законоустановените правила за приемане на един нормативен акт и съмненията за съществуване на спор на ползи у вносителя, който внася законопроект, отхвърля да назове авторството му, преглежда го в ссобствената си комисия и очевидно лобира за приемането му, са учредения за налагане на президентско несъгласие, следствие от способените органи и интервенция на Европейска комисия ", показаха от " Демократична България ".

Законът бе признат с аргумента, че ще помогне за намаляването на сивия бранш. Това стана макар митингите на дребните и междинните търговци в сектора, които настояват, че ще банкрутират поради непостижимите условия за капитал и финансови гаранции. Законът беше подсилен от представители на всички политически партии, като се изключи НФСБ.

Лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов назова закона " непоносим ", " лобистки " и в интерес на " Лукойл " и другите огромни играчи на пазара на горива. Валери Симеонов се закани да алармира Брюксел за закона. Преди окончателното му приемане депутатите не се съобразиха с настояването на икономическото министерство за предварителна нотификация от Брюксел. Финансовото министерство също оспорваше плана с аргумента, че опонира на директивата за услугите на вътрешния пазар.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР