Президентът Румен Радев не е подписал указа, с който трябваше

...
Президентът Румен Радев не е подписал указа, с който трябваше
Коментари Харесай

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Президентът Румен Радев не е подписал указа, с който трябваше да се обнародват измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, въвеждащи по-силен надзор върху основния прокурор.

В петък Народното събрание одобри дефинитивно основаването на механизъм за следствие на ръководителя на прокуратурата и смъкна болшинството за отстраняването му от служба при открити нарушавания от 17 на 13 гласа във Висш съдебен съвет.

Именно такава процедура тече сега в съвета, като към този момент е налице болшинството, задоволително за премахване на Иван Гешев.

В постоянния брой на " Държавен вестник " на 30 май обаче не са обнародвани текствовете, утвърдени от Народното събрание. Не е ясно каква е повода за забавянето - и дали Радев има намерение да постанова несъгласие на законовите промени, които в огромната си част бяха признати по предложенията на служебния министър на правораздаването Крум Зарков.

Забавянето има значение поради плануваното за четвъртък (1 юни) съвещание на Висш съдебен съвет, на което можеше да се вземе решение дали Гешев да остане основен прокурор или да бъде отхвърлен.

Междувременно също пробва да печели време, като изиска Конституционният съд да реши дали Висш съдебен съвет с изминал мандат може да го уволни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР