Президентът Румен Радев назначи Иван Гешев за главен прокурор. Държавният

...
Президентът Румен Радев назначи Иван Гешев за главен прокурор. Държавният
Коментари Харесай

​Президентът Румен Радев назначи Иван Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев назначи Иван Гешев за основен прокурор. Държавният глава съобщи, че няма да се вслуша в апелите да наруши Конституцията, тъй като върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. Радев, обаче разгласи, че стартира необятен публичен спор за промени в Конституцията- за отчетност на основния прокурор и смяна на мястото и модела на прокуратурата. Преди да подпише указа за назначението, президентът се срещна с Иван Гешев.

Президентът акцентира, че подписва указа, с цел да не наруши Конституцията, която самият той споделя, че постоянно е упорствал да се съблюдава. Президентът изясни, че чака от прокуратурата отстояване на справедливостта посредством самостоятелност, обективност и успеваемост.

От своя страна определеният за основен прокурор Иван Гешев отговори, че разграничителната линия е сред тези, които съблюдават и тези, които не съблюдават закона, без значение към кои принадлежат неспазващите закона.

Президентът Румен Радев съобщи, че повторното гласоподаване на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор от Висшия правосъден съвет не е разсеяло подозренията към процедурата по избора му. Държавният глава обаче означи, че не може да си разреши да се вслуша в апелите да наруши Конституцията. Преди да подпише Указа Румен Радев е провел среща с Иван Гешев.
Румен Радев, президент на Република България: Ясно показах своите упования за правдивост, в чиято основа е самостоятелната и ефикасна прокуратура, отнасяща се еднообразно към всички, нарушили закона - без оглед на обществено състояние, политическа принадлежност и присъединяване във властта.
Избраният за основен прокурор разяснява, че думите на президента съответстват с упованията на обществото.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор - определен за основен прокурор: Аз съм с ясното схващане, че прокуратурата би трябвало да е много по-активно да отговори на упованията на българските жители за повече правдивост. Трябва да се тормозят всички хора, които не съблюдават закона. И по този начин е във всяка демократична страна. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен не е критерии за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и правосъдни чиновници е дали някой нарушава закона. И да следва процедурите, които са посочени в закона. Това е критерият, няма различен критерии.
Според президента в обществото има упования за разобличаване на корупция по високите етажи на власта, отговори към " Апартаментгейт ", както и качеството на ремонтите и построяването на нова инфраструктура. Президентът означи още, че към този момент 30 години в българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му.
Румен Радев, президент на Република България: Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функционалности, в мястото й в правосъдната система и връзките с други институции. Това е сложна тематика, непокътната от 30 години, само че нейната социална значителност е изключително настояща през днешния ден. Затова стартирам необятен публичен спор за промени в Конституцията.Иван Гешев, зам.-главен прокурор - определен за основен прокурор: Моето мнение е, че прокуратурата е част и следва да остане като част от правосъдната власт. И това е мнението на съвсем цялата магистратска общественост, която съставлявам - в това число, в случай че щете и на правосъдните чиновници. Това, което изрично считам да развенчая е митът, който политически се построява, с политическа цел, за това, че основният прокурор е всесилен и разпорежда всичко. Това не е правилно. Главният прокурор не е недостижим и не позволява всички проблеми в тази страна.
Иван Гешев прикани политиците да не употребяват основния прокурор като пощенска кутия, а когато имат сигнали за закононарушения да ги изпращат в прокуратурата, която би трябвало да ги проверява.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР