Президентът Румен Радев назначи Илия Лингорски за член на управителния

...
Президентът Румен Радев назначи Илия Лингорски за член на управителния
Коментари Харесай

Президентът назначи Илия Лингорски за член на борда на БНБ |

Президентът Румен Радев назначи Илия Лингорски за член на управителния съвет на Българска национална банка. 

Указът на президента е оповестен в Държавен вестник през днешния ден. Назначението влиза в действие от 18 юни, на 17 юни изтича мандатът на Елица Николова. 

Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) се състои от седем членове: шеф и трима подуправители, които се избират от Народното събрание и трима други членове, назначавани от президента. Мандатът на членовете на УС е шест години. 

Илия Лингорски е роден на 18.10. 1970 година в София. Той е основен икономист на Българската банка за развиване и съпредседател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо съдействие. Опитът му през последните 25 години е в капиталовото банкиране, плановото финансиране, туризма, енергетиката, обществените финанси, интернационалните финансови институции и академичната активност. Бил е заместник-министър на финансите и началник на Държавното богатство, подуправител за България на Международния валутен фонд и ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развиване. Бил е член на Съвета на шефовете на Международната капиталова банка (МИБ) и на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС). Бил е също по този начин член на Управителния съвет на “Банкова консолидационна компания ” АД, ръководител на Националния съвет по преструктуриране и развиване на стоманодобивната промишленост в България и член на Националния съвет за научни проучвания към министъра на образованието и науката (днес „ Национален съвет за просвета и нововъведения “).

Специализирал е в региона на математическото моделиране с приложения на системи с изкуствен интелект в Оксфордския университет и има изявления в интернационалните издания на проучванията си върху потреблението на оптимизационни модели с генетични логаритми и размита логичност за моделиране и селектиране на композитни и структурни материали. Докторант е по стопанска система във ВУЗФ с проучване и моделиране на структурната конвергенция и отчитане на дивергенцията в процесите на присъединение и консолидиране в еврозоната. От 2014 година до 2017 година е настоятел на Американския университет в България, а от 2017 година е член на Университетския съвет на АУБГ. Член е на Консултативния съвет за задгранична сигурност (OSAC) към Държавния департамент на Съединени американски щати, а през 2020 година е определен за основен икономист на Атлантическия клуб в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР