Президентът Румен Радев най-вероятно няма да изневери на себе си

...
Президентът Румен Радев най-вероятно няма да изневери на себе си
Коментари Харесай

Рулетката на бързи обороти: Радев дава 3-тия мандат на БСП?

Президентът Румен Радев най-вероятно няма да изневери на себе си и още веднъж ще връчи третия мандат за сформиране на кабинет на Българска социалистическа партия. Досега, при последните изключителни избори, любимец на президента бяха тъкмо социалистите, макар предстоящата неспособност да създадат държавно управление. 

Червените към този момент увериха, че ще върнат мандата, ако им бъде връчен, като повториха, че в тази обстановка те са за неизбежни предварителни парламентарни избори. ДПС също в точния момент предизвестиха, че ще върнат празна директория и няма да пробват да сформират кабинет.

Всъщност, единствените, декларирали подготвеност да създадат държавно управление, още веднъж са „ Възраждане ”, само че Радев, в подтекста на евроатлантическите правила, надали ще си разреши да даде зелена светлина на партията, оповестена за рискова и проруска от Европа.

Има Такъв Народ са с незабележим късмет да получат директория, като партия с най-малка електорална тежест в този парламент.

В случая обаче желанията на Радев няма да са съобразени с това кой би могъл да сформира държавно управление, тъй като е ясно, че отиваме на предварителни избори. Президентът в този момент цели единствено едно – да задейства всички процедури оптимално бързо, с цел да успее формулата 2 в 1 и парламентарни и предварителни избори да бъдат в един ден.

Президентът Румен Радев към момента не е издал декрет за насрочване на изборите за европейски парламент, само че се чака те да бъдат на 9-и юни, когато ще гласоподават и множеството страни от Европейски Съюз.

За да се съвпаднат изборите за Народно заседание и европейски парламент обаче, конституционната рулетка с мандатите би трябвало да се завърти до 8-и април, което значи свръхбързи темпове с всички политически процедури.

Така че в този смисъл Радев е най-добре да даде третия мандат на партия, която няма желание да сформира кабинет, с цел да върне бързо мандата и да се върви напред.    

След неуспеха на договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, през днешния ден Радев дава мандата на ПП-ДБ, които към този момент оповестиха, че ще върнат празна директория. Въпреки, че имат 7 дни, те най-вероятно ще го създадат незабавно. Държавният глава недвусмислено сподели, че бърза с процедурите, откакто още през вчерашния ден, след развръзката в Народното събрание и гласоподаване на отхвърли на Мария Габриел за кандидат-премиер.

Ако ПП-ДБ върнат мандата още през днешния ден, още на следващия ден президентът Радев може да даде и третия мандат, надлежно на партията, която самичък избере.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР