Президентът Румен Радев настоява да чуе какво мисли премиерът Кирил

...
Президентът Румен Радев настоява да чуе какво мисли премиерът Кирил
Коментари Харесай

Президентът иска да чуе от премиера за Северна Македония

Президентът Румен Радев упорства да чуе какво мисли министър председателят Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония, и желае да знае какво има поради Петков за свикването на Консултативния съвет по национална сигурност, както и дали има нарушение на разговора в ръководещата коалиция. Миналата седмица за привикване на КСНС по тематиката "Македония " настоя министър-председателят във видео послание. Тогава той изясни, че на съвещанието на съвета външното министерство би трябвало да показа отчет за положението на договарянията сред двете страни, написа offnews.bg.

"Колкото по-тясно ръководещите се придържат към формалната българска позиция, изразена в признатите от Народното събрание документи, на последния съвещателен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на Европейски Съюз и се придържаме към правилата на съюза, толкоз по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията по отношение на РСМ ", сподели Радев.

Президентът уточни, че КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене на общо решение в името на значими национални цели. "Ако се търси необятен народен консенсус във връзка с РСМ - то подобен освен, че има, само че е и мощно изразен в нашето общество. Би следвало ръководещите да са наясно с него ", разяснява още Румен Радев.

Държавният глава съобщи, че в случай че задачата на КСНС е подкрепяне на разговора и той е нарушен вътре в обединението, то би трябвало ясно да се каже какви са аргументите за това. Радев добави, че ще продължи да "прави най-хубавото за България ". "Ще продължим да работим, тъй че нашите братя в РСМ да получат гаранции за един резистентен и необратим развой на интеграция.

В същото време те би трябвало по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да създадат смелата стъпка, която да отвори вероятността за по този начин мечтаното участие в Европейски Съюз ", разгласи Румен Радев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР