Президентът Румен Радев настоя за нов модел на финансиране на

...
Президентът Румен Радев настоя за нов модел на финансиране на
Коментари Харесай

Радев настоя държавата да увеличи разходите за иновации

Президентът Румен Радев настоя за нов модел на финансиране на иновационната активност в България и за повече държавни вложения в тази сфера. През 2019 година разноските за нововъведения у нас са били в размер на 1 милиарда лева, което е 0,84% от Брутният вътрешен продукт при заложен 1,5%. Това значи, че разноските би трябвало да бъдат с близо 800 млн. лева повече.  

За съпоставяне през 2019 година страните в Европейски Съюз са вложили приблизително 2,2% от Брутният вътрешен продукт в развойна активност.

Според оценката на президента, страната ни остава в групата на плахите иноватори, а наклонността да се свиват разноските за развойна активност се резервира.

„ И за поредна година бизнесът, и забележете, задграничните вложители са тези, които финансират голямата  част от нововъведенията. Считам, че е извънредно време да се направи изчерпателен разбор и оценка и да се внедри нов модел на финансиране на иновационната активност “, сподели Радев, обръщайки се към Националния иновационен конгрес.

Темата на 16-ото издание на форума, който е под патронажа на президента, е „ Икономическа резистентност посредством нововъведения “ и на него бе прегледан отчет по какъв начин български предприятия са реагирали на опциите и провокациите на рецесията в годината на Covid пандемията.

В отчета специалистите проучват усъвършенстването на индустриалните процеси, наложено от рецесията, обезпечаването на безвредна среда за работа и основаването на нови продуктови оферти в отговор на измененията, новите бизнес модели и нововъведенията на работното място.

В рамките на събитието ще бъдат оповестени и спечелилите в 16-ото издание на националния конкурс „ Иновативно дружество на годината “.

Конкурсът отбелязва растеж на кандидатурите на стартъпи и на компании отвън София и огромните градове, съобщи БНР. Представителите на огромните стопански браншове показват и огромния интерес към новосъздадената категория „ Дигитална промяна “.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР