Президентът Румен Радев настоя в България да бъде изграден умален

...
Президентът Румен Радев настоя в България да бъде изграден умален
Коментари Харесай

Радев поиска в България да бъде изграден мини адронен колайдер

Президентът Румен Радев настоя в България да бъде построен смален вид на адронния колайдер, като в плана вземат участие и другите балкански страни. Тази поръчка Радев направи при визитата си в централата на научноизследователския център ЦЕРН край Женева.

Над 13 000 учени от 97 страни от целия свят организират научни проучвания в ЦЕРН, а общо над 100 български експерти сътрудничат с организацията.

Ръководството на ЦЕРН е дало прелестна оценка за работата на нашите експерти там, съобщи президентът, представен от БНР.

По думите на президента България има капацитет да бъде водещата страна при основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с инсталация, предоставена от ЦЕРН и в тази тенденция поддръжката на младите български учени от ЦЕРН с потвърдена експертиза и опит е от извънредно значение.

В ЦЕРН Румен Радев беше посрещнат от Генералния шеф на организацията Фабиола Джаноти. Радев посети тунела, в който е ситуиран Големият адронен колайдер (LHC) – ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър към 27 км.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР