Президентът Румен Радев насрочи връчването на първия мандат на ГЕРБ

...
Президентът Румен Радев насрочи връчването на първия мандат на ГЕРБ
Коментари Харесай

Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ в петък

Президентът Румен Радев насрочи връчването на първия мандат на ГЕРБ за сформиране на нов кабинет за петък следобяд - 15 март.

Церемонията е планувана за 17 ч. в последния работен ден на седмицата и дава известна пролонгация след края на консултациите в президентството.

ГЕРБ ще имат 7-дневен период, в който препоръчаният от тях претендент за министър председател (Мария Габриел) би трябвало да показа състав на Министерски съвет.

Ако това не се случи в избраното време - т.е. до 22 март, президентът ще би трябвало да връчи втория мандат на групата на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Засега управлението на ГЕРБ дава поръчки, че държи да направи ротацията на кабинета Денков-Габриел със личен мандат - а не с този на ПП-ДБ, както беше сред 2023-2024 година

Ако и вторият мандат бъде върнат несбъднат, Радев има право да избере друга парламентарна група, която да опита да сформира кабинет, без значение от нейната бройка.

При трети крах може да се стигне до назначение на длъжностен министър председател и нови избори. В тази догадка за първи път президентът ще бъде стеснен да избира всред няколко конституционно-определени лица за длъжностен министър-председател. Това са:
ръководителят на Народното събрание Росен Желязков,управителят или подуправител на Българската национална банка - Димитър Радев или някой от заместниците му (Андрей Гюров, Петър Чобанов, Радослав Миленков)председателят или заместник-председател на Сметната палата - Димитър Главчев или някой от заместниците му (Горица Грънчарова-Кожарева или Тошко Тодоров)и омбудсмана или негов заместител - Диана Ковачева напълно скоро ще се отдръпна от поста, а неин заместител е Елена Чернева-Маркова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР