Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за заплащане на

...
Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за заплащане на
Коментари Харесай

Радев наложи вето на мораторума за нови лекарства

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на мораториума за възнаграждение на нови действия и медикаменти от страна на Здравната каса през 2018 година

Мораториумът беше въведен със законопроекта за бюджета на НЗОК за идната година.

"Президентът смята, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година и се визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ. Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост ", оповестиха от прессекретариата на президента.

Заедно с бюджета на Касата депутатите одобриха предлагането НЗОК да не заплаща нови медикаменти през 2018 година

Срещу смяната се оповестиха депутатите от опозицията, а пациенти излязоха на митинг. Мораториумът за медикаментите визира 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за възнаграждение от Касата.

Омбудсманът Мая Манолова също разгласи, че ще сезира Конституционния съд за решението.

С признатия мораториум се нарушават правото на достъп до здравна помощ и равенството сред жителите, обезпечени от Конституцията. Текстовете влизат в несъгласие и с редица интернационалните актове, по които България е страна, изяснява в претекстовете си за налагане на несъгласие Румен Радев.

"Здравето на хората е обществено богатство и цел на националната здравна политика и то има приоритет пред икономическите съображения за успеваемост на здравните грижи и минимизиране на разноските. Ресурсът, с който страната разполага, по предписание е стеснен. Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на
разпределението, разходването и контрола на наличните средства за провеждането на здравната политика, само че установеното засягане на главното право на здравно обезпечаване внася дисбаланс и в обществената правдивост ", показва още в претекстовете си президентът и добавя, че възприетият от текстовете метод "отнема същностен съставен елемент от обществения темперамент на страната и опонира на правилото за обществена правдивост ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР