Президентът Румен Радев коментира упреци към служебното правителство, че е

...
Президентът Румен Радев коментира упреци към служебното правителство, че е
Коментари Харесай

Радев: Някои явно искат да влезнем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката

Президентът Румен Радев разяснява упреци към служебното държавно управление, че е нарушило решение на Народното събрание по отношение на нужните стъпки за участие в еврозоната от 1 януари 2024 г. 

" Някои очевидно желаят да влезнем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както се показват решенията на доста от проблемите ", сподели на брифинг за медиите президентът. 

Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надлъгване и шмекеруване, а на първо място на доверие, на бистрота, на неприкритост и на действителни достижения, уточни президентът. 

Радев съобщи, че министърът на финансите доста ясно е установил действителната обстановка в страната. Мога да съобщи, че служебното държавно управление реализира най-големия прогрес досега към еврозоната. Това е подписването на Меморандума за произвеждане на евромонетите, което искаше поддръжката и на Европейската комисия и на всички страни от еврогрупата, уточни той.

По думите му служебното държавно управление не може да компенсира " неналичието на политическа воля от партиите в предходния парламент, които отхвърлиха да одобряват законите, които би трябвало да обезпечат пътя ни по-нататък към еврозоната ". 

Според Радев значително инфлацията, която ни стопира сега към еврозоната, се дължи на предходни управнически решения. Нека да не ги изброяваме какви са те, добави той. 

Държавният глава счита, че влизането на България в еврозоната ще докара до основни стопански изгоди, само че съгласно него най-важното е да бъдат уверени жителите – " тъй като те всеобщо не имат вяра ". Защото до момента плащаха постоянно цената на всички промени на некомпетентните и користни политически решения, разяснява Радев.  

Това, което прави служебното държавно управление, макар заварената рецесия, макар заварената тежка инфлация, е една доста постоянна основа, на която идващото постоянно държавно управление ще може крепко да стъпи и да има с какво да реши и да реши – по кое време и по какъв начин, ние в действителност да се присъединим към еврозоната, сподели още президентът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР