Президентът Румен Радев коментира протеста на животновъдите пред журналисти в

...
Президентът Румен Радев коментира протеста на животновъдите пред журналисти в
Коментари Харесай

Радев: Оставките нямат значение за хората в Странджа

Президентът Румен Радев разяснява митинга на животновъдите пред публицисти в авиобаза „ Граф Игнатиево “ с думите: „ Крайно време е страната да се замисли за устойчива политика в бранш отглеждане на животни “.

Той уточни, че чака политика, чиито неточности не се изкупуват с оставки, тъй като те нямат никакво значение за хората в Странджа. Според него

вчерашният митинг е послужил единствено за намаляване на напрежението и не кореспондира с потребностите на хората

и с визията им по какъв начин да възстановят поминъка си и да намерят тласък да останат в този район, където това е единственото им прехранване.

Порожанов: Оставка няма да подам

Увеличават обезщетенията за умъртвения добитък

Смърт в Странджа, сълзите на баба Дора не трогват БАБХ

На въпроса дали тази политика би трябвало да се дискутира на равнище Консултативен съвет, президентът отговори, че първо би трябвало да се изчакат резултатите на държавното управление и по какъв начин то ще се ангажира да помогне действително на тези хора, а не просто да се хвърлят едни пари, тъй като съгласно президента те са незадоволителни да компенсират действителните загуби. „ В този район би трябвало да се приложат всеобхватни ограничения “, сподели още Румен Радев.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова също разяснява ограниченията, които започнаха институциите

за ограничение на чумата по дребните преживни животни, записана в Странджанско. Тя прикани виновните институции да популяризират подробна информация за протичащото се, както на земеделските стопани, по този начин и на цялото общество. „ Липсата на информация докара до нервността в цялата страна “, аргументира се тя.

„ Днес вършат същата неточност и това още веднъж ще е проблем. Министърът рано сутринта от малките екрани афишира, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо, чул го е от тв приемника. Хората в Болярово изпадат в суматоха, тъй като също са го чули по малкия екран. Така не се прави, това е съдбовна неточност. Информира се на място, прави се щаб, уведомяват се хората, дават им се документи и тогава излизаш по малкия екран да приказваш “, добавя още Корнелия Нинова.

„ На никой от стопаните не беше възложен документ, черно на бяло, че от неговото стадо е взета тестът и неговото стадо е дало позитивни резултати .

Надяваме се в този момент да стартират да го вършат “, акцентира Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия обърна внимание и на плануваните от държавното управление обезщетения за евтаназираните животни, които съгласно нея не са в задоволителен размер, с цел да възстановят действителните вреди. Относно решението за отсрочване на плануваните дейности в днешния ден за евтаназия на потвърдено инфектираните животни, Нинова разяснява: „ Защо ги стопират? Защото чакат да дойдат резултатите от някакви проби. Какво е това? Къде бяха тези проби до момента? “.

Тя отхвърли изказванието на вътрешния министър Валентин Радев, че по време на извършения ексклузивен Председателски съвет от Българска социалистическа партия са се съгласили да продължат ограниченията

във връзка с рецесията с чумата по дребните преживни животни. „ Това не е правилно “, увери Нинова, а с цел да потвърди изказванията си, тя пое ангажимент да бъдат обществено оповестени отчетите от извършеното съвещание.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР