Президентът Румен Радев каза на днешната си среща на Дондуков

...
Президентът Румен Радев каза на днешната си среща на Дондуков
Коментари Харесай

Радев: Кабинетът ми предложи изказване в Катовице, но ще изразя по-категорична позиция

Президентът Румен Радев сподели на днешната си среща на " Дондуков " 2 с президентите на КНСБ и на КТ " Подкрепа " Пламен Димитров и Димитър Манолов, и представители на синдикатите от бранша на въгледобива, че от Министерския съвет са му предложили изявление за форума в Катовице, само че от президентството са създали друго с доста по-категорична национална позиция, заяви Българска телеграфна агенция.

Имаме съгласуваност с Министерския съвет по въпроса. Получил съм и позицията, и съответните документи на експертно равнище, сподели президентът Радев. Благодаря на Министерския съвет, че ми създадоха и ми предложиха изявление на британски език, което да прочета от трибуната на този висок конгрес. Аз имам малко по-различно мнение, считам, че, да, това изявление е положително, само че с изключение на поддръжка за решенията от Парижкото съглашение и тяхната реализация, не виждам безапелационна позиция. Затова сме създали различен вид на моето изявление, с една доста по-категорична национална позиция, сподели Радев. Изпратил съм го за координиране в Министерския съвет, сподели президентът пред синдикалните представители и добави, че на срещата ще им даде и двата разновидността и ще ги помоли и те да ги обсъдят. Направете консултация с Министерския съвет, който вид прецените, съм подготвен да заявя него от трибуната на този висок конгрес, сподели Радев.

Въпросът е задоволително сериозен и значим за страната от стратегическа позиция, той изисква ясна визия, тактика с дълготраен небосвод, почтеност и искреност от страна на ръководещите във връзка с целия отрасъл, съобщи президентът, като добави, че е нужен също явен ангажимент и за развиване на въгледобива, и на ТЕЦ-овете ни, и на метода на разпределение и потребление на студения запас, и проект, към този момент в по-далечно бъдеще, по какъв метод може да стане преструктуриране на бранша, по какъв метод и благодарение на Европейски Съюз, тъй като има такива стратегии, в които България не взе участие, да стане по този начин, че в тези райони на въгледобива в стратегическа перспректива да има съответните благоприятни условия за трудова претовареност, без нарушение на ползите на миньорите ни и въобще на трудещите се в района.

Разгледах вашите писма към мен, подготвен съм да водим разговор по всевъзможни въпроси, сподели президентът, само че посочи по отношение на въпроси, свързани с визии за тактика, за развиване, за вероятности и визии, че президентът не образува тактиката и визията в този бранш. Това е ангажимент на Министерския съвет, сподели Радев, като добави, че това не значи, че президентът няма отношение. И добави, че излага отношението си в съответни документи, форми и заявления. Президентът Радев посочи също, че той ще съставлява страната на идния конгрес в полския град Катовице за измененията в климата, тъй като поканата е към президента. Освен това австрийският президент Александър Ван дер Белен е изпратил заявления до всички държавни глави от Европейски Съюз с апел да се приключи добивът на твърди изкопаеми. Този апел ще бъде насочен и по време на форума в Катовице. Президентът Радев е дал отговор на декларацията на австрийския президент, че не се причислява към нея - като президент към президент, със съответните претекстове.

Румен Радев още веднъж уточни, че позицията му по въпроса е ясна още от началото на мандата му. Ясна е още от началото на моя мандат, ясна е с позициите и дейностите на служебното държавно управление, когато служебният министър Ирина Костова е защитила позициите на България и е бил осъществен сътветният пробив. Радев напомни и казаното от него на конференцията с полския президент Анджей Дуда преди дни.

Президентът дефинира въгледобива като значим и виновен бранш, където хиляди български миньори с почтен труд, в тежки условия обезпечават прехраната си и голяма част от енергетиката на страната. Винаги съм отворен за разговор с вас и мисля, че той е извънредно значим, тъй като това е стратегически бранш за България, уточни президентът, който благодари на синдикалните представители за самодейността им за днешната среща.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров сподели, че са обнадеждени от казаното от президента и ще прегледат плана на изявлението му в редактирания му вид. Двата синдиката имат общи позиции по тематиката, добави Димитров. За нас диалозите, които водим с властта, демонстрират угриженост, сподели синдикалният водач и добави, че по тематиката президентът и министър председателят би трябвало да намерят решение и чака да има единна твърда позиция на България. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР